gaia-x-driver-of-digital-innovation-in-europe

GAIA-X nu al onderdeel van de marketing cloud providers en datacenters

gaia-x-driver-of-digital-innovation-in-europeVorige week donderdag is het startschot voor de volgende fase van de Europese cloudaanpak GAIA-X gegeven en tegelijk is de marketing gestart. Dat laatste lijkt in Nederland nog niet te zijn doorgedrongen dus daarom wijst Technite op wat er over de grens gebeurt.

Naar een EU cloud visie

Toen vorige week het startschot voor de volgende fase van GAIA-X werd gegeven via een live video conferentie ging de meeste aandacht uit naar de politieke boodschap. Wat Parijs en Berlijn verkondigden was dan ook zeer belangrijk. Brussel omarmt het project en daarmee kan de cloud visie van de twee landen uitgroeien tot echt EU beleid.

Hoe de EU cloud visie met beleid eruit gaat zien is voor de goede toehoorder donderdag duidelijk geworden. Transparantie en volledige interoperabiliteit worden een vereiste en moeten zo leiden tot meer vertrouwen.

GAIA-X als marketingkans

Een dag na de persconferentie is er nog veel meer duidelijk geworden. Dat is niet in de vorm van meer documentatie van het projectteam. Het zijn de bedrijven die vanaf de start het initiatief steunen en vooral opvallend veel Duitse datacenters die inhaken op de bekendmaking.

Wat we duidelijk zien is dat bedrijven die te linken zijn aan regionaal datacenter aanbod de doelstellingen van GAIA-X naadloos weten te integreren. Er zijn partijen die al spreken over Datacenter 5.0. Daarmee willen ze aangeven dat het nog belangrijker en moderner is dan de Duitse term Industrie 4.0. Wie zijn datacenter 5.0 noemt gebruikt daarvoor onder andere het argument dat door de korte afstand tot de klant de totale controle over de data makkelijk maakt.

Andere datacenters vinden de regionale footprint het beste uitgangspunt om aan de drie belangrijkste GAIA-X voorwaarden te kunnen voldoen. Partijen die de verbindingen tussen en met datacenters leveren springen ook al op de trein.

Positie claimen

Er wordt dus nu al op enige schaal marketing bedreven gebruikmakend van een vooraankondiging. Dat is deel opportunisme, maar ook slimme strategie. Deze partijen kunnen namelijk nu al een positie claimen en onderscheidend vermogen. Ze zien de kans en grijpen die met beide handen aan.

En voor alle duidelijkheid: in Frankrijk zit men evenmin stil. OVHCloud en Scaleway zijn twee ook in Nederland bekende cloud aanbieders. Ze zitten vanaf de eerste dag in het projectteam en communiceren er via de blogs over. Iets minder actief dan de Duitse partijen, maar ook zij haken in op het GAIA-X nieuws voor de eigen marketing.