GTT_Communications

Geeft GTT toe dat kopen Interoute verkeerde beslissing was?

Vorige week heeft het Amerikaanse GTT kwartaalcijfers gepubliceerd. Bij de toelichtingen op deze cijfers is uiteraard stilgestaan bij de enorme schuldenberg van het bedrijf. Maar er werd ook verwezen naar de acquisities van Interoute en Hibernia, want die zijn een probleem voor GTT.

Omzet hard nodig

Bij de presentatie van kwartaal- en jaarcijfers worden de natuurlijk de plussen breed uitgemeten en de mindere prestaties krijgen minder aandacht. GTT doet dat ook. Er is veel aandacht voor de groei van het verkoop apparaat waarmee meer omzet moet worden gerealiseerd. Die omzet is hard nodig, want de het bedrijf heeft te veel schulden. Dat de churn het afgelopen kwartaal met 1,6% positief laag was kan niet verhullen dat de omzet  onder druk staat.

In de etalage

GTT kan een plus boeken door de overname van KPN International met de 400 klanten. Maar die zet is onvoldoende. GTT heeft daarom geen andere keuze dan bedrijfsonderdelen in de etalage te zetten. Dat was al eerder bekend geworden. Deze keer doet GTT er nog een schepje boven op met de volgende uitspraak:

“We found out with the acquisitions of Interoute and Hibernia that the development of capital-intensive infrastructure is not our real forté,”

Het lijkt een eerlijke uitspraak te zijn van een bedrijf dat iets heeft gekocht en er nu achterkomt dat het een miskoop was. Niet omdat de omzet van die twee bedrijven zo slecht is – daar wordt totaal niet op gehint. Wel omdat het een veel moeilijkere business is dan gedacht en het geld om het goed te doen ontbreekt.

De miskoop van GTT werkt ook door naar de aandeelhouders. Een fondsbeheerders heeft zijn klanten geschreven dat het opbouwen van een positie in GTT

“was a mistake, and perhaps we should have stayed away entirerly”

Het beursklimaat is op dit moment niet echt gunstig voor een goede deal, maar de kans dat GTT nog voor het einde van het jaar in ieder geval Interoute en Hibernia heeft gedumpt is groot. Het heeft, kijkend naar de schulden, geen keuze.