ripe logo

Geen IPv4 meer – dan blijven we opletten

Eind 2019 is het dan toch gebeurd, RIPE kan geen blokken IPv4 adressen meer uitgeven. Met het opschonen van de bestanden kan wellicht nog wat IPv4 op de markt komen, maar in principe is het einde verhaal. Is IPv6 nu het enige waarop we ons moeten richten? Er is meer dan een reden de IPv4 goed in de gaten te blijven houden.

Sinds 2011 bekend

Dat IPv4 ooit op zou raken was al jaren bekend. IANA meldde in 2011 al dat het geen nieuwe blokken IPv4 adressen meer aan de vijf RIR’s kon toewijzen. APNIC was eind 2011 de eerste RIR die inderdaad nee moet verkopen aan de afnemers. LACNIC volgde in 2014 en een jaar later was voor ARIN de koek op. Wat dat betreft is het dus opvallend dat RIPE nog zo lang adressen heeft kunnen uitdelen.

Schaarste leidt tot redding

Onvermijdelijk was dat vanaf 2011 IPv4 blokken en individuele adressen steeds vaker werden geassocieerd met waarde. Binnen de ARIN zone waren enkele opvallende transacties waarbij tegen forse bedragen IP blokken werden overgeheveld. Wat weinig de pers haalde is dat het daarbij niet alleen ging om handige opkopers die snel marge wilde maken. Er is in meerdere gevallen sprake geweest van verkoop, omdat bedrijven dringend geld nodig hadden. IP blokken werden niet gezien als een onmisbare feature, wel als makkelijk te verhandelen tafelzilver. De schaarste was daarmee voor sommigen een manier het hoofd boven water te houden, om gered te worden. Wat dat betreft zou de absolute schaarste aan IPv4 adressen ook in de RIPE zone bedrijven goed kunnen uitkomen (niet de brokers, maar de directe houders).

Schaarste leidt tot foute activiteiten

Schaarste aan IPv4 adressen leidt echter ook tot minder frisse handel. De berichtgeving over het massaal verhandelen van IPv4 space door een bestuurder van AFNIC zal de lezer ongetwijfeld bekend zijn. Er zijn voldoende indicaties dat iets dergelijks al vaker is voorgekomen. De partijen die aan de ontvangende kant zitten zijn daarna nadrukkelijk niet uitsluitend telco’s of andere grootgebruikers van IP space voor enduser toepassingen. Nu IPv4 zo schaars wordt voelen ook cybercriminele eindgebruikers zich geroepen nog snel wat IP space naar zich toe te halen.

Schaarste dwingt tot opletten

IPv4 space kapen, annexeren of op een andere opzettelijk foute manier verkrijgen is geen nieuw verschijnsel. De reden daarvoor zijn alle bestrijders van abuse, malware en cyberspionage, annex sabotage bekend. Om die reden houden zij legale, grijze en dubieuze IP transfers goed in de gaten. Dat IPv4 nu niet meer in de schappen van RIPE ligt en het aanbod uitsluitend IPv6 is, wil niet zeggen dat die aandacht mag verslappen. De kans is immers groot dat lieden met minder frisse motieven daar op wachten om vervolgens te kunnen toeslaan.