jwc-2019

Geen Joomla want Brexit

Het afblazen van conferenties, zoals de Joomla World Conference, is een duidelijk Brexit signaal.

Er wordt al langer beweerd dat alleen al de dreiging van Brexit zorgt voor terughoudendheid en chaos. Investeringen in bepaalde sectoren zijn afgebouwd, maar dat heeft vaak weinig directe raakvlakken met de IT sector

Joomla World Conference

Het bericht op de Joomla community site is gedateerd 30 juli. Op dat moment heeft de organisatie van de Joomla World Conference, die gepland stond voor begin november in Londen, besloten het event niet door te laten gaan. De verklaring daarvoor is op website te lezen. Er was op dat moment totaal niet bekend of er na 31 oktober (de geplande Brexit datum) nieuwe visum regels van kracht zouden worden. Het risico dat de Joomla community na Brexit  het land niet inkomt of dat er sprake is van een onacceptabele papierwinkel, wilde het team niet nemen. Dat is begrijpelijk, al was het alleen maar omdat daardoor ook een financieel risico zou ontstaan waarvoor niemand borg kan staan. Om een indruk te geven: de laatste keer dat een Joomla World Conference werd gehouden was daarvoor $194.000 in de begroting gereserveerd.

Stand van zaken medio augustus

Dat de Joomla organisatie de handdoek in de ring heeft geworpen is buiten de community nog weinig bekend. Wie de lijst van IT events in Londen van begin dit jaar bij de hand neemt en legt naast de actuele overzichten zal zien dat er meer is doorgehaald. Zowel (op papier) grotere events als kleinere zijn verdwenen. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat Joomla niet de eerste is. Het is wel een van de weinigen die er open over heeft gecommuniceerd (het is dan ook meer een community dan een event organizer).

Iedereen die zijn in het VK geplande internationale event voor de laatste maanden van 2019 en verder op het ijs heeft gelegd, doorgehaald of verplaatst zal dat moeilijke besluit niet meer betreuren. As we speak heeft de Londense regering namelijk het plan direct na 31 oktober vrij verkeer van personen vanuit de EU een halt toe te roepen. De invulling van de visumplicht is nog totaal onbekend. Chaos bij de douane, lange wachttijden en extra kosten lijken onafwendbaar.

Elk nadeel heb zijn voordeel (*)

Londen (en de rest van het VK) als conferentie en beurs locatie zal nog meer tikken oplopen. Net als bij de datacenter sector zijn er landen en steden die staan te popelen van het Britse nadeel een eigen voordeel te maken. Er zijn ook internationale organisatoren die – helemaal met de kennis van nu – blij zullen zijn de Q4 events op het vaste land van Europa te houden. Dat onder de vlag van “Techweek Frankfurt” in november Cloud Expo Europe, DevOps Live, Cloud & Cyber Security Expo, Smart IoT, Big Data World, Blockchain Technology World en Data Centre World plaatsvindt in Frankfurt en niet in Londen is daar een voorbeeld van.

Frankfurt staat trouwens op de agenda om bezocht te worden, want dat programma ziet er veelbelovend uit.

(*) link