GTT_Communications

Gezien wat er met GTT Communications gebeurde?

De afgelopen week is een partij onder de radar gebleven GTT Communications (Link). Dat gebeurde terwijl hebben de beurzen wereldwijd verlies op verlies gestapeld. Elke sector heeft klappen opgelopen. De opleving van de handelsoorlogen die de VS voeren zijn de voornaamste reden van het bloedbad.

 

 

Bijna gehalveerd

Bij GTT Communications is duidelijk iets aan de hand. Het in 1998 opgerichte bedrijf maakte eind vorige week de kwartaalcijfers bekend. Toegegeven, beleggers waren door de politieke ontwikkelingen sowieso weinig positief ingesteld. Toch was de afstraffing die het aandeel kreeg ongekend groot. In een volle dag tijd is 45% van de waarde verdampt. Als een fonds bijna gehalveerd wordt, en het gaat daarbij niet om een start up, is er echt een groot probleem.

Nederland

De klap van GTT Communications is in de VS uitgebreid besproken. In de Nederlandse en Europese pers blijft het beperkt. Toch is het zaak deze speler in de gaten te houden, want mocht die serieus in de problemen komen dan merken we daar in Nederland ook wat van. GTT is immers de eigenaar van Interoute en KPN International. Daarmee is het een van de grotere netwerkoperators met 600 POP’s en tientallen eigen datacenters. In Nederland en elders heeft het klanten aan de bovenkant van de markt en bij overheden.

Problemen

Waarom beleggers zo massaal het aandeel GTT Communications hebben gedumpt lijkt vooral te maken te hebben met de volgende opmerking die in de presentatie van de kwartaalcijfers is opgenomen:

[GTT is] hiring an adviser to explore selling nonstrategic assets.

De schuldenberg van $3,26 miljard kan, ondanks de fors hogere omzet, niet in een acceptabel tempo worden afgebouwd. Een deel van de schuld (ruim $575 miljoen) heeft een rentevergoeding van 7,87% en dat remt de afbouw. Daarnaast maakt GTT ook nog steeds verlies. Er is absoluut te weinig geld voorhanden om de schulden af te lossen.

Verkopen

Het kritisch bekijken van de bezittingen en in de etalage zetten van wat niet past hoeft geen ongebruikelijke stap te zijn. Er zijn echter een paar redenen daar in dit geval anders naar te kijken.

De eerste is dat wat we bij GTT zien ook bij andere netwerkbedrijven zien. De afgelopen paar jaar is er op grote schaal opgekocht en geconsolideerd (GTT: 10 overnames vanaf 2017). Daarvoor is flink geld geleend, want de business heeft te weinig mogelijkheden uit eigen middelen overnames te financieren. De groei waarop is geanticipeerd lijkt in alle gevallen niet te zijn uitgekomen. Om de banken en aandeelhouders tevreden te houden moet er dan weer een deel van de bezittingen worden verkocht.

En dat is dan de tweede reden hier naar te kijken. Wat is bij dit soort bedrijven het tafelzilver en wat kan “makkelijk” worden verkocht? Die vraag is verdraaide lastig te beantwoorden. Kijk maar hoelang het heeft geduurd eer KPN een koper vond voor het deel KPN International.

De kans dat GTT Communications een Chinese groot investeerder weet te paaien is gering. Dat een concurrent delen van de boedel overneemt is weinig logisch, omdat die zelf (moeten) zoeken naar meer buffers. VC’s die in dit deel van de markt stappen is dan wel weer een optie. Maar of dat dan de gehoopte $100miljoen+ gaat opleveren, waarover CFO Michael Sicoli heeft gesproken met analisten?

De stap die GTT Communications gaat zetten (beter gezegd: moet zetten) is voor het bedrijf, de klanten en de sector te belangrijk om genegeerd te worden.

 

Reacties zijn gesloten.