google 2019 logo

Google Nederland heeft wat uit te leggen

Eind september werd door een medewerker van Google Nederland geklaagd over de pers. Naar zijn mening werd ten onrechte geen aandacht besteed aan een jubelbericht over de inkoop van duurzame energie door de gigant. Twee weken later is er alle reden meer aandacht aan Google’s energiebeleid te schenken – maar niet zoals het bedrijf dat hoopt.

Veel

Het jubelbericht kwam uit de hoogste regionen van het Google concern. Pers, analisten en beleggers in de VS kregen als eerste te horen dat het bedrijf voor 1600 MW groene stroom productie inkoopt. Dat is fors voor wie het afzet tegen de stroombehoefte van een doorsnee huishouden. Dat is volgens deze bron 3,5 megawatt per jaar. Google koopt dus even de groene stroom in dag in dag uit 450+ woningen van stroom te kunnen voorzien. Volgens een andere (niet te verifiëren) bron is de inkoop van Google meer dan alle datacenters in Nederland op dit moment verstoken. Het is dus best wel veel stroom.

Dat de Nederlandse pers hier geen aandacht aan schonk was overigens heel begrijpelijk. Het bericht is ten eerste niet bedoeld voor de Nederlandse markt en de toonzetting is niet passend voor normale communicatie in deze contreien. Dat de medewerker van Google Nederland forse kritiek op zijn geklaag kreeg was voorspelbaar en terecht.

Polen

Maar Google Nederland communiceert over meer dan alleen groene stroom. Het bedrijf heeft een week terug bekend gemaakt in Polen een datacenter te gaan bouwen. Dat trekt in Nederland weinig aandacht. De spreiding van de clouds in meer regio’s om zo data binnen de landsgrenzen te kunnen houden is inmiddels een internationale trend.

Het verhaal van Google is echter opmerkelijk als wordt gekeken naar de details. De bouw van het datacenter wordt mede mogelijk door geld van de Poolse overheid. Zien we hier een variant op affaire Eemshaven, waar overheidsgeld nodig was om een exploitant te overtuigen van het nut? Een exploitant die bulkt van het geld en bekend staat om het structureel ontwijken van belastingdruk?

Zo mogelijk nog opmerkelijker is het ontbreken van een detail. In de officiële aankondiging en alle externe berichten over de bouw in Polen blijft het stroomverbruik onbenoemd. Polen is de nummer 4 in de EU als het gaat om vervuiling. Een grote rol daarin is weggelegd voor de energiecentrales in het land. Het land koestert de eigen kolenstokers die in smerigheid weinig concurrentie te duchten hebben in Europa. Grootschalige groene stroomopwekking op het niveau dat een datacenter daarop kan vertrouwen komt er nog bijzonder weinig voor.

Lobby

Sinds gisteren weten we dankzij The Guardian ook dat Google tot de sponsoren behoort van klimaatverandering ontkenners in de VS. Het geeft geld aan meerdere clubs (bedragen zijn onbekend) die op alle mogelijke manieren de belangen van de olie en kolen sector verdedigen.

Ooit was “Don’t be evil” een van de kreten waarmee Google scoorde. Vervolgens bleek dat daarop het nodige af te dingen viel. Wat we kunnen afzetten tegen de PR berichten over duurzaamheid lijkt daarop naadloos aan te sluiten. Het bedrijf claimt iets en vervolgens blijkt aan alle kanten dat het verhaal niet klopt. Google Nederland heeft weer eens wat uit te leggen en ook nu zal die reactie uitblijven dan wel ongeloofwaardig zijn.