Ukraine Oekraïne

Google zet caching servers uit voor twee Russische providers

Vorige maand heeft Google twee Russische providers de toegang ontzegd tot de caching servers. Die stap heeft voor deze providers consequenties. Het is tevens een waarschuwingsschot voor de rest van de Russische markt.

Caching servers

Caching servers zorgen er niet alleen voor dat content sneller bij de gebruikers belandt. Verkeer dat zo wordt afgeleverd is goedkoper. Dus als Google providers toegang biedt tot deze faciliteit is de belangstelling altijd zeer groot. De caching servers hoeven niet in alle afzonderlijke landen te staan. Met een handvol plekken waar de caching servers staan weet Google een (bijna) mondiaal aanbod te creëren.

Nu zijn er dus twee Russische providers die deze Google functionaliteit niet meer kunnen gebruiken (bron). Dat dit nog tot weinig ophef heeft gezorgd komt omdat het kleinere aanbieders zijn. Zij moeten nu op een andere manier de Google content gaan routeren. Dat kost meer geld en kan bestaande transit afspraken onder druk zetten. Of alle internationale partijen staan te springen nieuwe afspraken met Russische organisaties te maken is onwaarschijnlijk. Door de sancties is er geen mogelijkheid meer voor Russen om van het internationale bankverkeer gebruik te maken. Zij kunnen geen rekeningen meer betalen. De enige uitweg lijkt het verkeer te routeren en betalen via landen als China.

Hogere kosten en meer

De ISP’s hebben met hogere kosten te maken. Abonnees zullen vooral iets anders merken. Deze caching servers vervullen namelijk schijnbaar ook andere diensten. Het inloggen op Google diensten en de werking van de 2FA app heeft toegang tot deze servers nodig. Of dat nu betekent dat de aanmeld procedures langer duren en een grotere kans op time-outs geeft is nog niet bekend.

Wat iedereen wel kan zien is dat dit subtiel schot voor de boeg is. Google is gefaseerd steeds meer diensten aan het schrappen voor providers en gebruikers in Rusland en Wit-Rusland. De nadruk lag tot nu toe op de mobiele kant van de dienstverlening (Android). Nu is het gebruik van internet zelf aan de beurt.