GTT_Communications

GTT Communications zet van alles in de etalage – logische stap maar geen oplossing

In de zomer van dit jaar is hier aandacht gevraagd voor GTT Communications. Het Amerikaanse bedrijf was kort daarvoor eigenaar geworden van KPN International en had eerder Interoute overgenomen. Nu is het weer nodig naar GTT Communications te kijken. Het bedrijf lijkt alle datacenters en glasvezels in de etalage te zetten.

Schulden

GTT Communications heeft te veel schulden. De overname van Interoute en daarvoor andere partijen hebben het bedrijf opgezadeld met een hoge schuld. Een deel van die schuld is gekoppeld aan een rente van bijna 8%. De cashflow is te gering om met name die oudste schulden met de hoge rentes te kunnen aflossen. Waarom het bedrijf dan meende KPN International te moeten en kunnen overnemen heeft al de nodige vragen opgeroepen. Waarschijnlijk is de vraagprijs daarvoor zo laag geweest dat het uit de kleine kas kon worden betaald.

Oplossing

KPN International was dan wellicht een koopje, het bracht natuurlijk niet de oplossing voor het echte probleem van GTT Communiations. Om die reden heeft het dan ook deze zomer de aandeelhouders en de beurs laten weten te overwegen externe expertise in te huren om alle opties te laten onderzoeken.

Insiders weten dan al wat er gebeurt. Alles, letterlijk alles, wordt tegen het licht gehouden en van een prijskaartje voorzien. De onderdelen met de hoogste verkoopkans op korte termijn worden dan gekozen en naar de markt geschoven.

Persbericht

Dat laatste is twee dagen terug gebeurt. Met een persbericht is iedereen op de hoogte gebracht van de volgende stap. Credit Suisse en Goldman Sachs zijn gevraagd te adviseren over de potentiële verkoop van de “Infrastructure Division”. Daar staat dus dat er al het nodige voorwerk is gedaan en dat is vastgesteld dat een belangrijk deel van de business in de etalage kan worden gezet. De “Infrastructure Division” omvat alle datacenters en elke kilometer glasvezel die het bedrijf bezit, dus ook de belangrijkste assets van het overgenomen KPN International.

Vragen

Aandeelhouders zijn dolblij met deze stap. Het aandeel is op een dag ruim 25% meer waard geworden. Dat daarmee de verliezen sinds deze zomer niet zijn gecompenseerd is een detail. Het idee dat met de verkoop eindelijk de schuldenberg kan worden aangepakt spreekt veel meer aan. Waar beleggers en analisten niet bij stilstaan is de vraag wat core business van GTT na de verkoop precies is. Vragen over de overlevingskansen van het sterk afgeslankte bedrijf worden evenmin gesteld. Vragen die echt wel gesteld moeten worden, want GTT liet eerder deze maand weten dat de omzet het afgelopen jaar met 6,8% is gedaald ten opzichte van vorig jaar en de schuld nog verder is opgelopen.

De verkoop van assets is hard nodig, maar het zal niet voldoende zijn. We zullen daarom in de nabije toekomst nog wel meer horen van GTT.