pixabay-bank-note-209104 Euro

Hardware as a Service – (n)iets nieuws onder de zon?

Pure Storage heeft vorige maand op het eigen grote event in Texas aangekondigd met Hardware as a Service te komen. Alles dat Pure levert kan nu ook in een subscription model worden afgenomen. Voor Pure is dat groot nieuws. Er wordt door de pers massaal naar HPE gewezen dat zoiets al sinds 2017 doet, daar heet het Greenlake. Zien we hier twee voorbeelden van onderschatte innovatie?

Kopen een uitdaging

Het kopen van hardware is voor iedere IT ondernemer een uitdaging. Of de spullen voor eigen gebruik zijn om er diensten mee aan te kunnen bieden of om te kunnen doorleveren maakt daarbij weinig uit. IT is anders dan bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten. Het tempo van innovaties is bij IT veel hoger. Producenten kunnen daar alleen goed mee omgaan als ze strak sturen op voorraadbeheer. Iemand die hardware moet kopen weet dat. Te vroeg een order plaatsen kan betekenen de hoofdprijs te betalen. Te laat bestellen kan er toe leiden dat onder de motorkap andere componenten zitten. Dat laatste lijkt een detail, maar voor wie groter deployments moet onderhouden heeft baat bij een maximale mate van standaardisatie.

Huren of leasen

Hardware huren of leasen kan helpen bovenstaande ruis te vermijden. Als de leverancier zo kan zorgen voor de passende specs tegen een passende prijs kan dat voor de afnemer een prettige oplossing zijn. Bijna alle grotere hardware leveranciers spelen daar al jaren op in. Dell, HPE, IBM en Cisco zijn op dit punt grote spelers. Ze hebben eigen financieringsafdelingen die in omvang en werking niet onderdoen van die van een bank. De producenten hebben er ook belang bij een dergelijk aanbod in de markt te zetten en te houden. In markten met minder kredietmogelijkheden voor bedrijven is het voor de hardware leveranciers een manier een footprint te vestigen en de concurrentie op afstand te houden. De kans dat een ondernemer tijdens de lease of huur deal van hardware verandert is namelijk gering.

As a Service

Greenlake van HPE en Pure met Pure as a Service zijn voorbeelden van de nieuwste mogelijkheid voor IT bedrijven aan hardware te komen en voor producenten hun positie in de markt zeker te stellen. In de benaming is vercloudisering maximaal doorgevoerd. In de marketing wordt gedaan alsof het aanbod feitelijk gelijk is aan het aanmaken van een AWS account en aanklikken van een EC2 instance. Er wordt ook gewezen op marktverwachtingen. De “moderne klant” wil zich niet meer verdiepen in een hardware evaluatie en aankoopproces, hij wil aanklikken en up-and-running zijn.

Dat klinkt aantrekkelijk, maar wat is de werkelijkheid? Greenlake van HPE is nu bijna twee jaar in de markt. Het bedrijf claimt 99% retentie. Dat betekent dat gebruikers zo tevreden zijn dat ze extreem tevreden zijn met de dienstverlening op abonnementsbasis. Er is echter ook een cijfer dat deze fantastische score relativeert. HPE heeft volgens bronnen wereldwijd 600 Greenlake klanten. Voor een global player klinkt dat niet veel. Het is welhaast uitgesloten dat deze groep een representatieve dwarsdoorsnede van de IT afnemers is.

Bij Pure as a Service valt op dat we hier in de eerste plaats te maken hebben met een cosmetische ingreep. De specs zijn gelijk aan wat eerder Evergreen Subscription Service (ES2) heette. Pure is daar overigens transparant over. Dat is het ook over de kleine lettertjes (pdf) van het aanbod. Dat geldt namelijk alleen voor klanten die garanderen minimaal 100 TiB voor de duur van 1 jaar af te nemen.

Innovatief

Is wat HPE en Pure doen met Hardware as a Service dan echt innovatief? Eigenlijk niet. HPE heeft met Greenlake het maatwerk portfolio voor grote klanten uitgebreid. Pure lijkt in de communicatie de fase van huren en leasen over te slaan door direct voor as a service te kiezen. Maar de voorwaarden lijken wel heel erg op die van een ouderwets hardware huurcontract.