Uitbreiden
De cijfers van CyrusOne zijn goed. Het datacenter dat binnenkort in de regio Amsterdam wordt opgeleverd is al voor 100% verhuurd. Geen van de andere locaties kent een volledige bezetting. Het aantal orders dat het bedrijf voor Q2 en later opgetekend heeft is echter groot (88MW). Er wordt dan ook verder uitgebreid.
Equinix geeft ook aan dat de bezetting van de bestaande datacenters goed is. Het zegt dat er problemen kunnen zijn, omdat op dit moment niet overal gebouwd of uitgebreid mag worden. In de presentatie staat echter ook dat de bezetting gemiddeld 81% is, in EMEA is dat 82%. Die score is goed, maar het afgelopen kwartaal is dat voor EMEA dus wel twee procentpunten naar beneden gegaan (zie ook link). We weten ook dat Equinix her en der in EMEA uitbreidt, bijvoorbeeld in Weesp, nabij Amsterdam.
Businessverwachtingen
De combinatie van een lagere bezetting en meer bijbouwen is in beide gevallen verklaarbaar. De bouwplannen zijn ingediend en de bouw is gestart voor het Corona virus een issue werd. Contracten en huurintenties zijn waarschijnlijk ook gebaseerd op businessverwachtingen van eind 2019.
Om die reden zijn de bij kwartaalcijfers afgegeven prognoses van de twee genoemde bedrijven niets meer dan een momentopname. De input is namelijk gebaseerd op de stand tot eind maart 2020. Op dat moment was de impact van de lockdowns en andere maatregelen tegen het corona virus in met name de VS nog niet zo heel groot. In EMEA waren de maatregelen slechts een paar weken oud. De gevolgen voor de klanten en prospects van de datacenters kunnen onmogelijk juist zijn ingeschat.
Huidige status
Sinds de kwartaalcijfers van deze twee datacenter exploitanten zijn gepubliceerd is er een hoop veranderd in de wereld. De huidige status is iedereen bekend. De hoogste werkeloosheid aller tijden in de VS. Lockdowns die mondjesmaat worden verminderd in andere landen. En vooral veel berichten over bedrijven en complete sectoren die vrezen voor het voortbestaan.
Het is letterlijk uitgesloten dat datacenters maar ook hyperscalers hier geen last van zullen ondervinden. Dat ze er niet zo makkelijk over communiceren als over de resultaten van het afgelopen kwartaal heeft twee redenen. De eerste is dat de aanbieders weinig ervaring hebben met grootschalige onrust en krimp in de markt en door alle ketens.
De andere reden is dat datacenters op dit moment geen hoge prioriteit hebben voor de meeste ondernemers. Die kijken terecht alleen naar de korte termijn gevolgen van het Corona virus en proberen dat op dagbasis te managen. Contracten met datacenters zullen pas aan de orde komen als die moeten worden verlengd.
Signalen
Er zijn signalen dat de de EU datacenters merken dat klanten aan de bel trekken of capaciteit afbouwen. Ze reageren daar niet proactief en zichtbaar op zoals hoster Transip dat doet. Van meerdere kanten wordt echter bevestigd dat er meer lastige gesprekken gevoerd worden. Het is onvermijdelijk dat naast verlaging van de omzet per klant ook klanten totaal wegvallen.
CyrusOne heeft daar trouwens een eerste signaal afgegeven. In de presentatie van de kwartaalcijfers noemt het een 2020 churn van 5-7%. Omdat die prognose gebaseerd is op verouderde cijfers moet het in dit geval worden beschouwd als een ondergrens.
Dat is wat AWS vlak voor het weekend heeft gedaan. De formele reden dat tot 18% van de prijzen wordt afgehaald is dat het bedrijf door hoge efficiency lagere kosten heeft. Wat het niet zegt is dat er ook substantieel minder vraag is naar een deel van de diensten in bepaalde regio’s.
Als zelfs hyperscalers als AWS last hebben van het Corona virus, dan is het echt uitgesloten dat gewone datacenters dat niet hebben.