HP inc

Heeft HP Inc echt zitten slapen?

Het grote nieuws vlag voor het weekend is dat Nick Lazaridis per direct bij HP Inc is vertrokken. Tot vrijdag was hij onder andere verantwoordelijk voor alle supply activiteiten van HP Inc in de EMEA. Met dat deel van het portfolio van HP Inc gaat het niet goed. Een andere poppetje op die stoel om de EMEA weer op het juiste spoor te krijgen gaat helaas voor HP Inc niet helpen.

EMEA en EU

Via The Reg is het nieuws vrijdagochtend bekend geworden. Impact op de koers van het aandeel heeft het niet gehad, daarvoor is voor veel Amerikaanse beleggers en beursanalisten EMEA toch een te onbelangrijk deel van de markt. Voor HP Inc is dit deel van de wereld, en binnen EMEA de EU, natuurlijk wel een belangrijke markt.

Rammelende verklaring

Belangrijk, maar volgens The Reg kende Q1 van dit jaar voor EMEA een omzetdaling van 9%, de opvolgende kwartalen kon de zwarte inkt in de kast blijven. HP Inc. geeft daarvoor een verklaring die de Amerikaanse markt lijkt te accepteren. Het verhaal gaat dat grote klanten (distributeurs dus) minder afnemen omdat hun eigen klanten minder behoefte aan printers en supplies hebben. Supplies, de inkt dus, wordt nog eens apart door HP Inc vermeld. Het bedrijf klaagt over de concurrentie.

Deze verklaring rammelt. Het is weinig geloofwaardig voor wie verder kijkt dan zijn neus lang is. De vraag waarom de vraag naar printers en inkt achterblijft bij verwachtingen wordt door HP Inc. Namelijk niet beantwoord. Goedkope inkt, waar het over klaagt, is ook maar een deel van de “tegenslag”.

Papierloos

Het belangrijkste antwoord op de waarom vraag is de trend naar papierloos werken. HP Inc. heeft zo te zien zitten slapen en bij het opstellen van de businessplannen voor EMEA geen rekening gehouden met de Europese Richtlijn 2014/55/EU. Die richtlijn bepaalt dat alle overheden in de EU per 18 april 2019 verplicht zijn papierloze facturen te ontvangen en verwerken.

In Nederland zijn we  al aardig aan papierloos factureren gewend. Tussen het definitief worden van de Richtlijn en het nakomen van de verplichtingen zat dan ook vier jaar.  Elders in de EU begint die ontwikkeling nu pas aardig op stoom te komen. Dat betekent dat een hele grote klantgroep (elke vorm van overheidsdienst moet zich aan 2014/55/EU houden) opeens veel minder printers en inkt nodig heeft. De levensduur van de bestaande hardware zal ook worden opgerekt. Dat is namelijk een van de gewenste bijeffecten van de richtlijn.

Overheid en bedrijfsleven

Als de overheid geen papieren facturen meer mag aannemen raakt dat in de grote vaste leveranciers. Die hebben natuurlijk allang het boekhoudpakket op die nieuwe eisen laten aanpassen. De kleinere of incidentele leveranciers in de EU kunnen via de overheidsportals van de overheden de facturen indienen.

Het is natuurlijk een kwestie van tijd of bedrijven zien in dat het onzinnig is twee manieren van factureren verzenden (en ontvangen!) aan te houden. Zij zullen – als ze dat al niet doen – ook overgaan op papierloos factureren. De voordelen zijn zelfs voor de eenpitter gewoon te groot om genegeerd te worden.

Weemoed

Voordelen, waar HP Inc gewoon weinig tegenin kan brengen. De printer zal blijven bestaan, de verkoop van inkt ook. Wat dat betreft wordt het geen herhaling van de rapide neergang van de fax met thermisch papier. Het zal een markt worden waar  producenten, distributeurs en resellers met weemoed aan de vette jaren met dubbele groeicijfers zullen terugdenken.

Reacties zijn gesloten.