ibmstorage

Het storage kwartaalcijfer van IBM is niet best

ibm storageAfgelopen week kon IBM de cijfers over het eerste kwartaal 2018 presenteren. Wat er gebeurde zal door Big Blue zeker niet zijn verwacht. Wat Big Blue te vertellen had was evenzo anders dan waar “de markt” rekening mee had gehouden.

IBM heeft onder de streep gewoon een goed kwartaal gehad. Omzet en inkomsten waren een paar procenten hoger dan door de handel was ingecalculeerd. Dat had reden voor applaus, of minimaal instemmend gemompel mogen zijn. Niets was minder waar. Het aandeel verloor 7% van de waarde en daarvoor zijn direct meerdere redenen gegeven.

Dividend

De eerste reden is het dividend beleid. Dat IBM zoveel dividend uitkeert bewijst het gebrek aan visie. Het investeert schijnbaar zo weinig in toekomst gerichte ontwikkelingen dat de kaspositie op deze wijze moet worden gecorrigeerd.

Stagnatie en krimp

Tweede reden is dat een groot deel van de bestaande business is gebaseerd op bekende, volwassen markten die stagneren of krimp vertonen. Analisten zijn daardoor schijnbaar en door het ontbreken van een concrete positieve vooruitzichten voor het komend kwartaal teleurgesteld.

Dat ze een punt hebben kan worden afgeleid uit de omzet van de storage tak. Na 20 kwartalen met single en double digit krimp, kon vier keer in 2017 een plus worden genoteerd. Die is voor Q1-2018 weer totaal onverwachts en zonder goede uitleg omgeslagen naar -15%. Dat is niet best. Verklaringen als prijsdruk en concurrentie maakten geen indruk op analisten. Die zien door het slechte storage kwartaalcijfer de stelling bevestigd dat IBM te veel actief is in de verkeerde markten en met de verkeerde producten.