Het verhaal achter de Dell prijsverlaging

In de Amerikaanse pers is de afgelopen week meerdere keren het bericht opgedoken over prijsverlagingen bij Dell. Die worden rechtstreeks gelinkt aan ene vergelijkbare actie van HPE. Maar is dat wel het hele verhaal?

Dell noemt twee redenen om de prijzen door het server portfolio aan te passen. Het is het reageren op een vergelijkbare stap door de nummer 2 HPE en de inkoopkosten zouden naar beneden zijn gegaan. Als Dell die lijn altijd zou hebben gevolgd dan zouden de prijsontwikkelingen van de laatste jaren er anders uit hebben gezien.

Onderzoek

Waar Dell over zwijgt is het punt dat minder met HPE te maken heeft en meer met de totale markt. De recente cijfers van zowel Dell’Oro als IDC laten ondubbelzinnig zien dat er meer aan de hand is dan lagere inkoopprijzen. De totale markt staat onder druk omdat de verkopen sinds de laatste kwartalen minder toenemen dan iedereen had gehoopt, dan wel verwacht.

Het gedeeltelijk wegvallen van de VRC als grote afzetmarkt, meer protectionisme en de schijnbare schaarste aan Intel CPUs hebben geleid tot soms lagere prijzen, maar vooral veel minder vraag.

Mobile en 5G

Als Broadcom aangeeft dat het de omzetvoorspelling voor 2019 met mogelijk 9% neerwaarts moet bijstellen is dat op het eerste gezicht weinig relevant voor het portfolio van Dell en consorten. Maar wie naar de hele keten kijkt begrijpt ook dat minder mobile groei impact heeft de achterliggende hardware voor compute en storage.

Het is ook niet voor niets dat Dell de prijsverlagingen aangrijpt om 5G te promoten. Als 5G minder goed uit de startblokken komt leidt dat tot minder groei bij Dell. Dat zou dan wederom een reden worden de prijzen verder te verlagen.

Daarom: Dell heeft meerdere redenen om de prijzen te verlagen, maar is selectief bij het noemen daarvan. De markt moet die factoren wel kennen, al was het maar om tot betere deals te komen.