Twee jaar geleden trok ICANN trok zonder enige publieke vooraankondiging de accreditatie van Alpnames Limited uit Gibraltar in. Meer dan 680.000 domeinnamen waren kortstondig zonder registrar.
Alpnames verdween
Ook al is het al weer enige tijd geleden. Het verhaal blijft interessant, ook vanwege de sterke krimp van nTLD domeinnaamregistraties. Alpnames en de medewerkers leken al voor de ingreep van ICANN van de aardbodem verdwenen te zijn. Het aantal klachten was ook – zeker gelet op het aantal registraties – zeer gering.
De reden daarvoor was bekend bij registries, registrars en opsporingsdiensten. Alpnames werd goed in de gaten gehouden door spambestrijders en organisaties die strijden tegen valse goederen en cybercrime. Het businessmodel van Alpnames bleek uitstekend aan te passen bij de wensen van partijen die anoniem wilden blijven. Partijen ook die honderden registraties per dag deden voor domeinnamen die maar kortstondig gebruikt werden.
Oplossing gezocht
Voor al die dubieuze registraties en de volkomen legitieme moest na het verdampen van Alpnames een oplossing gevonden worden. ICANN heeft meerdere marktpartijen verzocht een bod te doen. CentralNic deed het beste bod. CentralNic besloot de boedel te verdelen over drie bedrijven. Key-Systems kreeg de .PRO, Moniker .BIZ, .COM, .INFO, .NET en .ORG. De rest kwam terecht bij de Amerikaanse tak van Key-Systems.
Met het verdelen van dit grote aantal registraties werd het opschonen van de records eenvoudiger. Van talloze houders waren namelijk de gegevens onvolledig. Alpnames had de minimale eisen die ICANN en de registries stelde stelselmatig genegeerd.
Krimp nTLD registraties
Een jaar na de overdracht was het aantal registraties uit de boedel van Alpnames fors geslonken. Het klantenbestand eveneens. Die actie was een van de redenen waarom er een dip zit in het aantal geregistreerde nTLDs. Normaal zijn er partijen die vrijgekomen namen direct weer registeren uit speculatieve overwegingen. Dat bleef in dit geval uit. Niemand wilde zijn vingers branden aan gebruikte “random string domainnames.
Een deel van de nTLD krimp die nu zichtbaar is, heeft dezelfde reden. Besmette namen worden na te zijn gedumpt en niet meer geactiveerd.