amsterdam

HITB Amsterdam – een event met het verkeerde businessmodel

Deze week vindt in Amsterdam de wellicht laatste editie van de HITB training en conferentie plaats. Voor verschillende publicaties is deze happening meermaals bezocht. Dit jaar wordt overgeslagen en daarmee de kans afscheid te nemen van iets dat zo te zien het verkeerde businessmodel heeft.

Groter en groter

HITB is een voorbeeld van een event dat elk jaar groter en groter werd. Daarmee namen de kosten toe en ook zichtbaar de tarieven voor exposanten, sponsoren en bezoekers. Zolang de economie groeide en er onvoorstelbare hoeveelheden geld in “cybersecurity” werden geïnvesteerd was dat nog te doen.

In 2019 leek de top van het haalbare te zijn bereikt. Iedereen die de sector kent en weet wat komt kijken bij het organiseren van een event (dat zijn twee totaal verschillende zaken!) was dan ook benieuwd wat 2020 zou gaan brengen.

Pandemie en daarna

De pandemie trok een streep door alles heen. Geen HITB Amsterdam conferentie in 2020, 2021 en 2022. Na drie jaar weer de draad oppakken, doen alsof niets is veranderd, is lastig. De organisatie achter HITB heeft dat ook vastgesteld.

Een blik op het programma voor 2023 spreekt boekdelen – het is allemaal beduidend minder dan in 2019. Dat geldt nadrukkelijk ook voor de sponsors en exposanten. Nu is er niets mis mee een stap terug te doen. Bijna alle beurzen en events moeten dat, omdat de pandemie en alles dat daarna kwam heeft gezorgd voor een echte verandering van vraag en aanbod.

Kwetsbaar

Er zijn signalen dat deze editie van HITB de laatste is die in Amsterdam wordt gehouden. Deels is dat jammer, maar het is vooral onvermijdelijk. De markt voor de combinatie van trainingen en conferenties was altijd al bijzonder, omdat het onderliggende businessmodel zeer kwetsbaar is.

HITB zou natuurlijk kunnen proberen elders in Europa een onderkomen te vinden, maar er is geen garantie dat die lokale markt wel de geldbuidel trekt. De happening reduceren om tot lagere kosten te komen is evenmin een makkelijke opgave.

Europa

Wat deze organisatie overkomt is niet uniek. Nergens in Europa zijn vakbeurzen, conferenties en trainingen met internationale uitstraling terug op het niveau van 2019. Het aantal deelnemers blijft een kwart of meer onder dat niveau. Belangrijker is echter dat de sponsoren, annex exposanten, wegblijven. De verhuurders van gebouwen kunnen heel slim schuiven met wanden en veel zitruimte creëren, iedereen kan echter zien dat er beduidend minder exposanten zijn.

De grootste partijen blijven weg, omdat die inmiddels echt wel weten hoe ze zelfs iets kunnen organiseren. Daar zijn ze ook gewoon succesvol mee. Dat er druk op de budgetten is speelt natuurlijk een rol. Dat raakt de kleinere partijen nog meer, want die hebben al vaak de kleinere en goedkoopste standruimte. Daar kunnen ze niet verder op bezuinigen.

Businessmodel klopt niet meer

Doorgaan met het organiseren van events op de oude manier kan simpelweg niet meer. Als HITB daarom besluit Amsterdam in het vervolg over te slaan is dat een goed besluit, want voor het type event klopt het businessmodel niet meer.