Universiteiten en Hogescholen
Het idee dat een actiever en vooral slimmer gebruik van de eco-mode op servers leidt tot een lager stroomverbruik is niet nieuw. Het idee is namelijk al jaren terug gelanceerd en heeft toen al geleid tot meerdere tests. De partijen die toen, om precies te zijn 2015 en later, de kar trokken waren Universiteiten en Hogescholen. Een datacenter in Haarlem was ook al vrij snel betrokken bij de tests. Telecomoperators schitterden nog door afwezigheid.
LEAP
Dat KPN en andere bedrijven nu wel opeens oog hebben voor energiebesparing heeft natuurlijk het nodige te maken met de onmogelijkheid in en rond Amsterdam datacenters onbegrensd te laten groeien. Naast die onmogelijkheid is er ook nog een politieke dimensie.
De Amsterdam Economic Board lijkt nu eieren voor het geld gekozen te hebben. Partijen als KPN moeten laten zien dat “het bedrijfsleven” in de regio dat geldt als IT grootverbruikers ook in staat zijn minder te gaan verbruiken. Die cases zijn voorzien van het label LEAP. Dat KPN de eco-mode nu slimmer dan voorheen weet te gebruiken is daar onderdeel van.
Oud nieuws
Behalve dat het idee al jaren bestond is ook de melding van KPN zelf enigszins gedateerd. Het artikel heeft namelijk als datum 29 april. Dat het niet eerder is opgemerkt ligt voor de hand. Het is wel jammer omdat het doel, namelijk de een serieuze energiebesparing realiseren hoog op de agenda moet staan. De noodzaak van het soort onderzoek is twee dagen terug nog aangetoond door de commissie Remkes. Om de CO2 doelstellingen te halen zal heel Nederland vooral meer moeten doen dan nu het geval is. Servers 7 procent minder stroom laten verbruiken is daarom ook een interessante vondst, ook al weet de lezer nu dat de kennis hierover al langer aanwezig was.
Olifant in de kamer
Bovenstaande is milde kritiek. Onder de streep is het resultaat namelijk positief en hopelijk een aanzet voor een structurele energiebesparing. Er is echter ook andere kritiek en die is minder mild.
KPN kan de servers zuiniger afstellen, maar de basis dienstverlening van het bedrijf is nog steeds op koper gebaseerd. IP over koper of over glasvezel maakt een wereld van verschil voor het energieverbruik. De Duitse brancheorganisatie BREKO heeft laten uitzoeken wat het verschil tussen FttC en FttH is.
De conclusie van de Technische Hogeschool Mittelhessen is dat:
[…] bei einer angenommenen Auslastung von 50% – 100% um das Drei- bis siebzehnfache mehr Strom verbrauchen als Glasfasernetze.
Internet connectiviteit gebaseerd op FttC – waarmee wordt bedoeld VDSL2, vectoring en super-vectoring gebruikt zijn een netwerkbelasting van 50-100% tot 17 keer meer stroom dan glasvezel. Iedereen die iets van glasvezels in zijn serverracks of datacenter weet kan daar over meepraten. Glasvezel is ook al op korte afstanden merkbaar zuiniger.
Dus als KPN echt duurzaam en groen wil overkomen maakt het ook eens serieus werk van het uitfaseren van het kopernetwerk. Zolang met FttH geen landelijke dekking wordt bereikt is er een olifant in de kamer wat het stroomverbruik betreft.