OCP-globalsummit 2019

Hoe zit het ook alweer met de open rack en aansluit standaarden?

Over minder dan een maand vindt in de VS de jaarlijkse Global OCP Summit plaats. Daar staat alles uiteraard in het teken van openheid. Alle nieuwste ontwikkelingen zullen worden besproken en getoond. Maar hoe staan de markt er eigenlijk voor?

Tijdens de OCP summit zullen alle successen van het laatste jaar nog eens de revue passeren. De organisatie heeft twee events in Nederland georganiseerd en zal daar uiteraard op wijzen. Voor de komende bijeenkomst in San Jose is nu al een nieuwe Europese sponsor en deelnemer opgetekend die in het zonnetje zal worden gezet. De tweede Europese Summit – wederom in Amsterdam – zal ook aandacht krijgen. Voor wie echt met zijn/haar neus bovenop de OCP markt zit zijn dit soort ontwikkelingen goed te volgen en is de teneur evident: er gebeurt het nodige waardoor datacenters zoals we die nu kennen zullen gaan veranderen. Voor de goede orde: onder datacenters wordt hier verstaan de ruimtes van hyperscalers, grote colo aanbieders en de gebouwen waar telecomoperator de IT hebben ondergebracht.

Wie  nog niet dagelijks met OCP te maken heeft blijft het waarschijnlijk nog wel even een ver van zijn/haar bed show. Het is als onweer in de verte. Zolang dat op grote afstand is is er geen reden voor zorg of paniek, er gaat zelfs kalmerends van uit.

Technite heeft in opmaat naar de OCP Summit een rondje langs de deelnemers en projecten gedaan. Hoewel het jaar nog jong is zijn er al drie projecten goedgekeurd. De eerste betreft de specificaties voor het Facebook 2.1 rack. Dit rack ontwerp is gebaseerd op een busbar van 12V of 48V en een diepte van ~800mm of ~660mm. Wie daar meer over wil weten: de specificaties staan in dit 72 pagina’s tellende document.

IBM heeft een whitepaper aan de OCP cummunity overgedragen dat dieper in gaat op het ondertekenen van firmware en doet daarvoor een aantal best practise voorstellen. Het is materie die wellicht buiten de scope en activiteiten van de meeste reguliere hosters en providers valt. Dat kan minder worden gezegd van het derde document, dat een update betreft van een gemeenschappelijke inspanning van Broadcom, Facebook, Google, Huawei, Microsoft, Seagate, Toshiba en Western Digital om met Fast Fail Read om te gaan. Daarbij gaat het om (quote)

“Fast Fail Read” is the very first product feature in a family of OCP Cloud-optimized HDD products, designed to specifically address the desire described above. It is designed to be plugged into and work OCP HDD Trays, Servers, and Systems.

OCP meer betreft dan open standaarden voor racks en aansluitingen. Ook op andere vlakken, die op het eerste gezicht niet specifiek OCP zijn, wordt onder die vlag samengewerkt. Dat leidt tot publicaties die worden ingezet om firmwares, soft- en hardware te kunnen aanpassen.  Er gebeurt het nodige waar je mee te maken gaat krijgen.