Dollar - Geld - Budget

Hoeveel overnames zijn te linken aan deze belastingfraude?

Vrijdag is via de Amerikaanse pers bekend geworden dat de een groep Amerikaanse beleggers, actief via onder andere Vista Equity Partners, beschuldigd worden van belastingfraude van maar liefst $2 miljard. Dat roept direct de vraag op hoeveel overnames via deze vorm van fraude gedaan.

Timing

De timing van de onthulling is bijzonder. Vista Equity Partners directeur Robert Smith wordt genoemd als persoon die van deze belastingfraude heeft geprofiteerd. Maar hij is schijnbaar ook de persoon die de fraude bekend heeft gemaakt. Robert Smith heeft schijnbaar een forse boete te betalen om uit de cel te blijven.

De naam Smith zal weinigen in Nederland wat zeggen. Vista Equity Partners is echter een bedrijf dat wel bekend zal voorkomen. Het is de eigenaar van Datto en dat bedrijf wil volgende week naar de beurs gaan. Dat maakt de timing van de boete voor Smith en de rest van het verhaal opmerkelijk.

Overnames via belastingfraude

Door jarenlang geld weg te sluizen naar belastingparadijzen hebben Smith en consorten de Amerikaanse federale overheid voorgehouden minder omzet en winst te hebben behaald. Dat leidde tot lagere belastingdruk. De verborgen gehouden saldi zijn waarschijnlijk met een omweg weer in het bedrijf gepompt. Het kon daardoor bedrijven als MSP leverancier Datto overnemen zonder geld van investeerders of banken aan te trekken, met de daarbij horende verplichtingen.

Het is aan de Amerikaanse overheid en de pers boven tafel te krijgen hoeveel overnames via deze belastingfraude zijn gerealiseerd. Dat kan overigens weer aanleiding zijn voor rechtszaken van gedupeerde concurrenten bij de overnames.

Impact Datto IPO

Of deze onthulling impact zal hebben op de IPO van Datto moet nog maar blijken. Professionele beleggers hebben een andere reden heel goed na te denken over de zin van een participatie. Vista Equity Partners houdt namelijk meer dan 70 procent van de aandelen en kan zo de koers van het bedrijf blijven bepalen.

Duidelijk is in ieder geval wel dat Datto al deze ruis kan missen als kiespijn. Het bedrijf voelt de impact van het Covid-19 virus op de business en heeft de groeicijfers al moeten bijstellen.