html code homepage

Homepages bij providers houden op te bestaan

De Belgische providers Telenet verwijdert volgend jaar de directories voor homepages van 60.000 abonnees. Er zou geen gebruik van worden gemaakt

Feature en businesscase

Met de melding van Telenet over het deleten van 60.000 home directories wordt gewezen op een feature die vroeger bij elk internetabonnement aanwezig was. Toen vanaf midden jaren 90 van de vorige eeuw internet voor consumenten mogelijk werd, zag het aanbod er echt heel anders uit. Internetproviders hadden er direct financieel belang bij verkeer op het eigen platform te houden. Veel aanbieders zagen zich als digitale uitgevers met grote klantenbestanden. Dat moet adverteerders verleiden tot het plaatsen van advertenties op de websites van de aanbieders.

Die websites waren een mengelmoes van gewoon nieuws en meldingen van de provider. Homepages van gebruikers waren een makkelijke manier om de hoeveelheid “eigen” platform content groter te laten lijken. De homepages waren onderdeel van een businesscase, zonder dat de makers daarvan op de hoogte werden gebracht.

Dat de eerste lichtingen internetgebruikers ook veel meer technisch georiënteerd waren was overigens ook een reden waarom men ruimte voor homepages aanbood. Niet zelden waren het de eigen medewerkers van de providers die voor de best bezochte homepages zorgden.

Korte piek

Om meerdere redenen is de belangstelling voor homepages sinds begin deze eeuw snel afgenomen. De piek in aantallen en het verkeer daarheen was beperkt tot een periode van vijf, maximaal tien jaar.

Zodra internet de massa aansprak ging het mis. Het percentage abonnees met een eigen pagina holde achteruit, omdat de nieuwe internetters er het nut niet van inzag. Die groep wilde content consumeren, niet produceren.

Na het imploderen van de internetzeepbel stopten de internetproviders ook bijna allemaal met de ambities grote content en mediabedrijven te zijn. De eigen redacties zijn ontslagen, de websites ontdaan van alles dat niet te maken heeft met de eigen dienstverlening. Daarmee verviel ook de noodzaak om abonnees te stimuleren eigen homepages te maken.

Eigenlijk is het daarna stil geworden rond het verschijnsel homepages, ook al was het bij de meeste providers nog gewoon mogelijk een deel van de ruimte op de home directories daarvoor te gebruiken.

Concurrentie

Anno 2021 is de groep users met een actief onderhouden homepage schrikbarend laag. Social media is een dodelijke concurrent gebleken. Voor wie iets meer wil dan de ruimte voor een paar foto’s kan tegen een habbekrats gebruik maken van een domeinnaam naar eigen keuze via een hoster. Omdat de prijzen daarvoor zo laag zijn is nog een belangrijk argument voor het aanhouden van homepages bij de providers verdwenen.