Huawei

Huawei – een plausibele uitleg voor de problemen door Sir John Sawers

Expo met keynote van ex MI6 hoofd Sir John Sawers die Huawei noemt.

Gisteren is in Londen de tweedaagse Digital Transformation Europe expo geopend. De beurs is gedoeld voor iedereen die zich IT leader, data of security specialist noemt.  De keynote is gehouden door het ex-hoofd van MI6, Sir John Sawers. Hij sprak wijze woorden over Huawei. Dat is een artikel waard.

Britse relatie

De meeste Britse IT’ers zijn bekend met de relatie tussen de Britse geheime diensten en Huawei. Die relatie is het beste te beschrijven met de quote “it’s complicated”. Aan de ene kant wordt elke hardware en software die Huawei in het VK wil inzetten grondig getest op fouten en erger. Dat proces loopt nu al jaren en heeft vooral inzichtelijk gemaakt dat clean coding niet tot de beste vaardigheden van de IT kolos behoren.

Quotes

De spionenclub wordt regelmatig om quotes gevraagd over Huawei. Hier een selectie van persartikelen over de Huawei van de laatste twaalf maanden. In december 2018 kopte de Financial TimesHead of MI6 warns of Huawei security concerns”. Reuters schreef in februari van die jaar “It’s complicated, says Britain’s MI6 spymaster on Huawei 5G issue”. In mei schreef The GuardianHuawei poses security threat to UK, says former MI6 chief”. Elke keer was de quote afkomstig van een andere ex-MI6 baas, elke keer was de directe aanleiding ook net iets anders.

Duidelijk verhaal

Het is daarom wel goed nu eens een langere quote van een oud spion over het onderwerp te vinden. Een keynote is per definitie voorbereid. Elk woord is gewikt en gewogen. Het verhaal moet duidelijk zijn en geen vragen openlaten.

De boodschap die Sawers voor de zaal had was eigenlijk heel simpel. Huawei is niet het echte probleem waar de telecom sector nu mee opgezadeld is. Wat me meemaken komt omdat er te weinig aanbieders in deze markt zijn en dat er geen “big American player” is. Volgens het is het alleen daarom dat Washington zo’n herrie maakt.

Vervolgens is hij dieper ingegaan op de risico’s rond Huawei, dat we in het Westen daar alert op moeten zijn. Met de specifieke Britse ervaring in het achterhoofd ziet Sawers daar wel kansen. Voor een vertegenwoordiger van een land dat de EU wil verlaten is nog opvallend te horen dat hij een warm pleidooi heeft gehouden voor meer Europese producten en productie, ook als dat in de vorm van grensoverschrijdende samenwerking moet.

Mouwen opstropen

Het verhaal van Sawers over Huawei is begrijpelijk en plausibel. Dat de aanval vooral de 5G betreft en niet bijvoorbeeld de storage of firewall oplossingen komt dus omdat op die bestaande terreinen de concurrentie door Amerikaanse merken groot is en ze een omvangrijk marktaandeel hebben. 5G is nieuw terrein en daar staan de Amerikaanse merken schijnbaar met lege handen. Europa moet wat hem betreft goed naar die tweedeling kijken en de mouwen opstropen.