Iton

Hyperconverged in de praktijk: de case van AgruniekRijnvallei en ITON

Er wordt veel gesproken over hyperconverged als next step voor bestaande IT omgevingen. Door van legacy systemen over te stappen naar een nieuwe hyperconverged omgeving kan een organisatie flink bezuinigen op de kosten, de flexibiliteit van de IT vergroten en de gebruikte infrastructuur vereenvoudigen. Hoe dat er in de praktijk uitziet laat de onderstaande case van AgruniekRijnvallei zien dat via ITON voor VxRail van Dell EMC koos.

ITON, dat sinds 1999 IT partner is van de agrarische coöperatie AgruniekRijnvallei, heeft recent een goed leesbaar document online gezet. Hierin beschrijft het wat de IT situatie was bij AgruniekRijnvallei. Die infrastructuur was om meerdere redenen toe aan een forse upgrade. In plaats van te kiezen voor hetzelfde, maar dan nieuwer, is de keuze gevallen op VxRail van Dell EMC.

Lager verbruik – minder kosten

Er is daarmee gekozen voor een fundamenteel andere inrichting van de IT. Hyperconverged infrastructuur biedt namelijk tal van voordelen. Die voordelen gelden direct en rechtvaardigen daarmee de hogere initiële hardware kosten. Een groot aantal uiteenlopende hardware componenten is vervangen voor een machine die alle functies kan vervullen. Daardoor heeft AgruniekRijnvallei minder rackspace nodig in het externe datacenter. In combinatie met een lager verbruik van de moderne hardware levert dat direct een blijvende reductie van de kosten op.

Functionaliteit  en Schaalbaarheid

Doordat een hyperconverged systeem zoals de VxRail veel functionaliteit combineert een maximale schaalbaarheid is het beheer van de nieuwe infrastructuur bij AgruniekRijnvallei voor ITON eenvoudiger geworden. Eenvoudiger wil niet zeggen dat er minder wordt gedaan. Door te kiezen voor de VxRail is het eindelijk mogelijk geworden de beter gebruik te maken van clouddiensten. AgruniekRijnvallei en ITON hebben bijvoorbeeld besloten voor de externe back-ups gebruik te maken van Azure. Tapes voor de archieven zijn daarmee verleden tijd.

Uitwijklocatie

Azure wordt ook om een andere redenen dan archiving gebruikt. Met het oog op de vereiste beschikbaarheid van de data en applicaties wordt een complete kopie van de hyperconverged in die cloud aangehouden als virtuele uitwijklocatie. Het spreekt voor zich dat de data tussen de fysieke en virtuele locatie altijd gelijk zijn. Dat was met de oude infrastructuur bestaande uit hardware en omgevingen van verschillende leveranciers onmogelijk.

Snelheid en Oplevering

Het document dat ITON online heeft staan leest makkelijk. Iedereen die meer wil weten over hyperconverged in de praktijk en VxRail zal de voordelen en nieuwe mogelijkheden zien. Dat de klant AgruniekRijnvallei de toegezegde functionaliteit van ITON op tijd heeft gekregen wordt in het document genoemd maar het verdient eigenlijk extra aandacht. De migratie van bestaande hardware en applicaties naar de VxRail is volgens een vooraf opgesteld draaiboek verlopen. Eerst is de VxRail naast de bestaande infrastructuur opgebouwd, daarna is de data gemigreerd en is de oude hardware uit gezet. De snelheid waarmee dat is gebeurd plus het ontbreken van enige impact voor de gebruikers is iets waar ITON opvallend genoeg weinig woorden aan wijdt. En dat terwijl het een van de reden voor de koudwatervrees is als het gaat om migreren naar moderne omgevingen zoals deze hyperconverged infrastructuur.