603px-Icann_logo

ICANN zet streep door contract met registry voor nTLD .WED

603px-Icann_logoICANN heeft op 2 oktober laten weten dat Atgron Inc. per 5 oktober niet langer de registry zal zijn voor het nTLD .WED. Dat ICANN afscheid neemt van een registry komt de laatste jaren vaker voor. Net name bij de DOT brands is dat inmiddels een bekender verschijnsel. Maar voor een regulier nTLD is het nog steeds een stap die opvalt.

Geen business voor .WED

Het verhaal achter Atgron Inc. is verder weinig spannend. Er is ook enige fantasie voor nodig om te begrijpen waarom er überhaupt een .WED is gekomen. Het zou staan voor wedding, huwelijk. De markt daarvoor zou op papier interessant genoeg zijn geweest, maar de praktijk is totaal anders.

Uit bronnen blijkt dat er nooit meer dan 365 registraties onder dit nTLD zijn geweest (juni 2016). Atgron Inc.  heeft al langer problemen met ICANN omdat het de rekeningen niet betaalde. Dat is kijkend naar het kleine aantal registraties ook wel verklaarbaar. Uiteindelijk heeft ICANN hier dus de stekker uit getrokken. Op dit moment lopen alle 35 registraties via Nominet, maar dat is een tijdelijke oplossing. ICANN is op zoek naar een partij die de boedel (plus processen) wil overnemen. Mocht dat niet lukken, en die kans is groot, dan wordt een streep door het nTLD gehaald.

Rem op nTLDs

Daarmee is dan weer eens ammunitie geleverd aan iedereen die vindt dat er te veel nTLDs zijn en dat het ICANN zou sieren te stoppen met alle plannen tot nog meer nTLDs te komen. Daar zijn overigens nog meer goede redenen voor dan alleen het wijzen naar Atgron Inc. uit de ICANN prognoses blijkt dat het aantal registries de komende periode zal dalen.

De economische onzekerheid is te groot, maar er is nog iets. De levensvatbaarheid van een aanzienlijk aantal nTLDs is gewoon gering. Het aantal registries dat een TLD met minder dan 1.000 registraties onderhoudt is te groot. Een paar hebben een businesscase die dat mogelijk maakt, maar voor het merendeel zijn de kosten hoger dan de opbrengsten en van een grote vraag naar de exotische extensies is al jaren geen sprake.