ICTRoomscreen20191126

ICT Room is omgevallen – en dat viel pas laat op

Een van de redenen om een vakbeurs te bezoeken is de kans nieuwtjes te horen die de pers nog niet gehaald hebben. IT Infra, dat twee geleden in Amsterdam plaatsvond, was daarvoor een goede gelegenheid. Wat daar door meerdere partijen, los van elkaar, werd gesignaleerd heeft gisteren dan de pers bereikt: ICT Room is failliet.

Bekend

ICT Room is (of beter gezegd: was) in de Nederlandse datacentersector een bekende partij. Tientallen exploitanten en eigenaren hebben op het bedrijf vertrouwd voor de bouw van datacenter ruimtes. Daar was het ook redelijk succesvol mee, waarbij meespeelt dat dit een marktsegment is waar niet heel veel aanbieders actief zijn.

Internationalisering

Eerder dit jaar leek alles nog goed te gaan met het bedrijf. Er was immers sprake van internationalisering, projecten over de grens en rechtspersonen om in elk van de landen beter te kunnen functioneren. Dat er toen al vanuit hoek werd gesuggereerd dat dit ook wel eens een andere reden kon hebben is verder niet uitgezocht. Met de kennis van nu moet worden vastgesteld dat rond de zomer de spreuk “waar rook is is vuur” misschien wel eens aan de orde kan zijn geweest.

Het signaal dat in Amsterdam tijden IT Infra werd opgevangen was al veel concreter. Toen wisten al meerdere personen dat de activiteiten van ICT Room in Duitsland verkeerd waren gelopen. Er werd gefluisterd dat gedupeerden met forse claims dreigden waardoor de Duitse activiteiten failliet moesten worden verklaard. Of de Nederlandse activiteiten daar last van zouden krijgen was nog onduidelijk.

Wie in het officiële register van insolventies kijkt ziet dat drie rechtspersonen op 12 en 14 november failliet zijn verklaard (link1, link2, link3). Terwijl velen nog spraken over ICT Room was dat niet meer de naam van de onderneming. De activiteiten waren in (in ieder geval) deze drie entiteiten ondergebracht. Die stap heeft niet kunnen voorkomen dat het geschil met een Duitse klant internationale uitwerking heeft gehad.

Drie aandachtspunten

Dit is niet de plek om verder te gissen naar oorzaken en details. Geconstateerd wordt het volgende:

  • Een Nederlands bedrijf dat wankelt of erger door fouten op de Duitse markt. Dat is geen primeur. BAM en Imtech hebben dat al eerder laten zien. Waarom is daar niet van geleerd?
  • In een booming markt omvallen hoort eigenlijk niet te kunnen gebeuren. Dat het ICT Room overkomt is daarom ook een punt dat de aandacht zal trekken. Veel minder in Nederland dan in Duitsland. De impact van dit falen op die markt is best groot. Elke Duitse bouwer en inrichter van serverruimtes en datacenters heeft voor de komende jaren weer een extra argument om prospects te overtuigen vooral zaken te doen met hem dan met een Nederland bedrijf;
  • Het derde punt is dan weer vooral voor Nederland van belang. De markt en pers hebben niet in de gaten gehad dat “voorheen ICT Room” al tien dagen failliet was. Wat zegt dat over de aandacht in de sector voor (potentiële) leveranciers en partners.