NL_IX NIC Days IMG_20190912_095640

Impressie eerste dag Neutral Interconnect Days 2019

en, donderdag 12 september 2019, zijn in Scheveningen de Neutral Interconnect Days van start gegaan. Hier volgt een korte impressie van de start. Onvermijdelijk is dat ook met een schuin oog naar de vorige edities wordt gekeken.

Spelbreker

Het eerste dat opval bij het betreden van het deel van het Kurhaus waar dit event wordt gehouden is dat de ruimte wel erg groot is voor de aanwezigen. Dat was vorig jaar ook al het geval. Een groep van 700+ personen zal de ruimte beter vullen. Zo groot is de opkomst voor dit event niet, of nog niet. Na de eerste talks blijft de algemene ruimte zich wel verder vullen. Het verkeer schijnt weer eens spelbreker te zijn, waardoor een aanzienlijk deel van de aangemelde inschrijvers pas later binnenkomt.

Voor de openingsspeech van Jan Hoogenboom en de sprekers en spreeksters die na hem volgen maakt dat gelukkig allemaal weinig uit. Sterker nog, ondanks de drukte op de weg lijkt de zaal waar de talks worden gehouden dit jaar van de vroege ochtend tot in de middag beter gevuld te zijn!

Meer inschrijvingen

Een verklaring daarvoor is ook al gevonden. Het aantal inschrijvingen voor de 2019 editie ligt hoger dan voor de 2018 editie van de voorloper Neutral Peering Days. De organisatie zal daar ongetwijfeld komende periode beter naar kijken. Mogelijk is het weer een bewijs dat met de markt ook de belangstelling en opkomst voor events als deze verandert.

Programma

Voor iemand die weinig met interconnectie en of peering te maken heeft zal de programmering van de eerste dag van de Neutral Interconnect Days 2019 indruk maken. Een groot aantal onderwerp in steeds maximaal 30 minuten is de revue gepasseerd. Of het nu ging over de markt in Rusland, de issues bij live streaming via de cloud of trends rond DNS, de sprekers wisten waar ze het over hadden en de zaal luisterde aandachtig toe. Uit de vragen bleek dat er niet alleen op het podium, maar ook in de zaal ervaring en kennis aanwezig was.

Sfeer

De sfeer tijdens de eerste dag laat zich het beste omschrijven als meer ingetogen en rustiger is dan op andere Nederlandse events. Een korte vraagronde onder een deel van de aanwezigen leert dat die kalmte goed is. Men is hier niet alleen voor kennis, maar ook voor business.

Als in tweede helft van de middag tijdens de pauze het terras van het Kurhaus volstroomt met deelnemers verandert de sfeer enigszins. Men geniet met volle teugen van het goede weer.