camera

In een week twee keer slechte berichten over security camera’s

cameraAfgelopen week zijn er twee grote incidenten geweest waarbij security camera’s een rol spelen. In het ene geval ging het over de producten van Verkada. Eerder die week heeft de brand bij OVH in Straatsburg ook tot de nodige vragen over het nut van camera’s geleid.

OVH en de 300 security camera’s

Om met het laatste te beginnen. In de verklaringen die door OVH na de brand in het datacentercomplex in Straatsburg zijn gegeven is sprake van camera’s. Men is na de brand de beelden van de 300 security camera’s gaan terugkijken. Mede daarom kan ook voorzichtig gewezen worden naar de noodstroomvoorziening als mogelijke oorzaak.

Het is goed dat er camera’s in een datacenter zijn. 300 klinkt heel veel. Maar het roept wel vragen op. Waarom heeft men met zovele camera’s niet eerder kunnen constateren dat er een brand was? Door wie werden de beelden gemonitord, gebeurde dat überhaupt wel?

OVH heeft tot nu toe die vragen niet beantwoord. Daar kunnen goede redenen voor zijn. Het herstel van het datacenter vergt uiteraard ook erg veel energie. Maar het laat onverlet dat weer eens is aangetoond dat het voorhanden hebben van veel security camera’s niet altijd een oplossing is.

Verkada en het ondeugdelijke product

Het andere camera issue van afgelopen week is Verkada. Het klassieke beeld van een start up met een fraai product en veel marketing. Helaas – en ook voorspelbaar – is de security van de devices niet doordacht. De security camera’s, naar verluid 150.000 stuks, zijn gehackt. Dat is een security camera niet langer een device dat voor veiligheid zorgt. Vanaf dat moment is het een security probleem.

Dat camera’s worden gehackt is niet nieuw. Het Mirai botnet was de eerste mondiale showcase. Dat anno 2021 nog steeds brakke camera’s op de markt verschijnen is zorgelijk. Dat investeerders geld stoppen in ondeugdelijk producten is dat ook.

Maar het ergste is dat er zo veel mensen en bedrijven denken dat security camera’s plug & play, fire & forget zijn. Eenmaal geïnstalleerd is eigenlijk alles geregeld. Toch?