Canalys

Infrastructuur cloudproviders ranking en groei in 2019?

canalysHet vorig jaar hebben infrastructuur cloudproviders wereldwijd een groei van 37,6% gerealiseerd. Tot die conclusie is Canalys, een onafhankelijke analisten organisatie gekomen. Bij dat percentage hoort ook een bedrag. De mondiale cloudsector zou ook omgerekend $107,1 miljard omzet hebben gegenereerd.

De top

Cloudproviders zijn er veel. De top was voorheen een top 5. Canalys noemt voor 2019 een top 4. Dat betekent om de beginnen dat partijen als IBM nu niet meer worden gezien als deel van de topgroep. Wel in de top zitten Azure, GCS en Alibaba. Die drie volgen AWS, dat met een marktaandeel van 32,3% (omzet ~ $34,6 miljard) nog steeds ver voorop rijdt. De volgers bestaan uit twee groepen. Microsoft Azure heeft ongeveer de helft van de omzet van AWS. Het doet ook ruim anderhalf keer zoveel omzet als de nummers 3 en 4, Google en Alibaba gecombineerd.

De rest

Na deze vier grote spelers is er nog de categorie others. Canalys zet die in de boeken met een omzet van $43 miljard en een marktaandeel van 40,1%. Bijzonder aan deze grote, niet verder gedefinieerde groep waar dus ook IBM bij met zitten, het afgelopen jaar het marktaandeel met ruim 4 procentpunten heeft zien afnemen. Anders gezegd: deze groep is bijna 10% kleiner geworden in vergelijking met de rest van het veld.

Groei

Die laatste opmerking verdient verdere uitleg. Het komt er op neer dat er twee partijen zijn die in 2019 minder hard zijn gegroeid dan het eerder genoemde 37,6%. Dat zijn de “others” die slechts 23,3% meer omzet konden boeken en het is AWS. AWS groeide met 36% fractioneel minder hard dan de rest van de markt. Die “rest” bestaat dus uit de nummers 2,3 en 4.

Het is al enige tijd mogelijk een grafiek met de groeilijnen weer te geven. Alles duidt er op dat de afstand tussen AWS en Azure verder zal verkleinen. Dat verklaard bijvoorbeeld ook waar het bedrijf van Bezos zo fel reageert op het toekennen van de JEDI deal aan Azure. Die defensie deal maakt het verschil tussen de nummers 1 en 2 in een klap enkele procentpunten kleiner. Voor de rest van.

Investeringen

Om een dergelijke groei te kunnen doormaken hebben deze partijen, plus de hyperscalers, vorig jaar $60 miljard uitgegeven aan datacenter infrastructuur. Welk deel van dat bedrag in de boeken van de top 4 staat heeft Canalys niet aangegeven. Voor de ranking maakt dat verder weinig uit. Belangrijk is te onthouden dat de afstand tussen de nummers 1 en 2 kleiner wordt terwijl de nummers 3 en 4 op ruime afstand volgen. Dat, plus het gegeven dat kleinere aanbieders nog steeds goed zijn voor 40% van de markt, maakt dat hier sprake is van een uiterste levendige markt.