intel

Intel stopt aanbieden van oude BIOS en drivers – dat is belangrijk nieuws

ZDNet kwam drie dagen terug met het bericht dat bij bepaalde downloads van Intel een tekst wordt getoond dat de driver of BIOS in kwestie na 22 november niet meer zal worden aangeboden. Intel beschouwd de hardware die dat nodig kan hebben als te oud. EOL betekent geen ondersteuning meer. Waarom is die melding belangrijk?

Serieuze inzet

Tot zover ZDNet heeft kunnen achterhalen gaat het uitsluitend om hardware uit de jaren 90 van de vorige eeuw en het begin van deze eeuw. Welke hardware hier precies door wordt getroffen kan op de site worden teruggelezen, maar inmiddels zijn er op de bekende fora ook al de nodige posts over verschenen. De kans dat dit soort hardware nog in gebruik is bij nerds en verzamelaars is gering.

De kans dat deze hardware nog serieus wordt ingezet (lees: productieomgevingen) kan echter niet worden uitgesloten. Daar zit dan ook het pijnpunt. Iemand die om welke reden dan ook ergens oude hardware inzet zal in de regel niet frequent de website van – in dit geval Intel – raadplegen om te zien of er nog drivers aanwezig zijn. Mochten de drivers en BIOS niet in een eerder fase al (integraal?) zijn gedownload en veilig opgeslagen kan dat voor de ze groep gebruikers een probleem worden na deze week.

Niet uniek

Het is overigens niet de eerste keer dat een fabrikant van hardware een dergelijk stap zet. ZDNet noemt HP als voorbeeld. Ook daar gold dat de fabrikant EOL hardware niet langer wenste te ondersteunen. Er is echter een variatie op dat thema, dat niet door ZDNet is genoemd. De kans dat een FTP server met drivers en dergelijke is groter in het geval van faillissement (logisch) en zeker niet uit te sluiten na fusies en de verkoop van merken of productielijnen.

Een aardig voorbeeld daarvan dat in Nederland de pers niet heeft gehaald is bij Toshiba het geval. Onder de naam Toshiba worden er geen laptops meer geleverd in dit deel van de wereld. De producten worden nu gevoerd in de naam Dynabook. Dat is lastig voor gebruikers van oudere laptops. Met de verandering van de naam is namelijk ook de FTP server ontdaan van de oudste software. Het gaat daarbij niet, zoals bij Intel, om drivers die 20 jaar of ouder is. Voor systemen ouder dan 10 jaar zijn er nu geen drivers meer beschikbaar.

Security

Hardware die 10 jaar oud is hoeft technisch gezien niet EOL te zijn. De melding van Intel is een reminder dat een eigen archief van firmware, drivers, BIOS meer een need to have dan een nice to have is. Al was het maar omdat zo voorkomen wordt dat gebruikers op zoek naar een bepaalde driver belanden bij schimmige bronnen. Zorgen voor de juiste drivers is dus meer dan alleen een kwestie van vooruitzien en gemak. Het is ook het tegengaan van een obvious security risico.