Neutral Interconnect Days 2019

Interview Jan Hoogenboom, NL-ix deel 1

Op 12 en 13 september vindt in het Scheveningse Kurhaus de eerste editie van de Neutral Interconnect Days plaats. Jan Hoogenboom, oprichter en CEO van NL-ix, dat het event organiseert, legt uit wat er achter de hashtag #NID19 schuilgaat.

Opvolger

“De Neutral Interconnect Days zijn nieuw, maar het idee erachter is dat zeker niet,” legt Hoogenboom uit. “Het is namelijk de opvolger dan de Neutral Peering Days die we sinds 2016 hebben gehouden. De doelstelling van de meerdaagse bijeenkomst is dan ook op veel punten gehandhaafd. Net als de voorgaande jaren willen we invulling geven aan een sterke vraag uit de markt. De NID en voorheen de NPD bieden marktpartijen de gelegenheid elkaar te spreken in een omgeving waar zakendoen en kennis uitwisseling hand in hand gaan.”

Opkomst

De nieuwe naam lijkt positief te worden ontvangen. Tijdens het gesprek staat de teller van de inschrijvingen op ruim 300. Hoogenboom verwacht dat de daadwerkelijke opkomst tijdens de twee dagen rond de 400 zal liggen. Dat is een plus ten opzichte van het vorig jaar. “Dat komt mede door het programma dat we dit jaar aanbieden. De sprekers die komen geven perfect invulling aan het thema van dit jaar Interconnect business meets tech – Business market meets Interconnection”, zegt Hoogenboom. Peering blijft belangrijk en daar is in de markt al redelijk wat kennis aanwezig. Bij interconnectie is de markt, vraag en aanbodzijde, nog niet zo ver.

Samen

Het gekozen thema illustreert de marktontwikkelingen die NL-ix ziet. De zakelijke markt wordt geconfronteerd met de uitdagingen die de digitale transformatie met zich mee brengt. Die uitdagingen zijn voor elke sector net weer iets anders, maar op een punt is er een overeenkomst. Voorheen werd gedacht dat er misschien gekozen zou moeten worden tussen peering en interconnectie. Inmiddels weet de markt dat het samen inzetten van peering en Interconnectie technologie de enige echte oplossing biedt.

Tijdens de Neutral Interconnect Days zullen de sprekers dan ook dieper op concrete cases en het benoemen van technologische ontwikkelingen die nog nodig zijn om de twee voorheen strik gescheiden werelden van peering en interconnectie bij elkaar te brengen.

Nieuwe kennis gevraagd

Jan Hoogenboom van de NL-ix wijst op de impact van de bovengeschetste ontwikkeling. “Internet peering zal niet langer het exclusieve domein van specialisten en ‘nerds’ bij providers en carriers blijven. De groot zakelijke markt betreedt dit terrein ook. Daarbij zijn de eisen in die sector soms net iets anders. We zien dat de vraag uit die markt naar flexibele interconnectie technologie hand in hand gaat met gerichte vragen over netwerk management. Dat heeft alles te maken met security en in control zijn.” Tijdens de Neutral Interconnect Days zal dieper op die vagen worden ingegaan.

“We willen nadrukkelijk meer dan alleen aan het oppervlakte blijven, maar ook echt de diepte in duiken. Alleen zo kunnen deelnemers en NL-ix een goed beeld krijgen van wat er op ons afkomt nu peering en interconnectie vaker als twee onmisbare onderdelen voor een integrale, robuuste, oplossing worden gezien.“ Hoogenboom sluit niet uit dat die kennisuitwisseling leidt tot andere diensten van NL-ix of het in contract komen met doelgroepen die voorheen onder de radar bleven. Alleen al om die reden kijkt hij, met het team van NL-ix uit naar de eerste editie van de Neutral Interconnect Days.

Reacties zijn gesloten.