Neutral Interconnect Days 2019

Interview Jan Hoogenboom, NL-ix deel 2

Op donderdag 5 september stond hier het interview met Jan Hoogenboom, oprichter en CEO van de NL-ix. Hij sprak over de Neutral Interconnect Days die later deze week in het Kurhaus plaatsvinden. Tijdens dat gesprek gaf hij enkele keren aan dat het ook voor hem leerzame verrassing zal zijn wat tijdens de #NID19 wordt gepresenteerd en besproken.

Kennis opdoen

Jan Hoogenboom: “De Neutral Interconnect Days dienen natuurlijk een commercieel NL-ix doel. Dat steken we niet onder stoelen en banken. Dat we dit jaar weer een fors aantal sponsoren hebben geeft ook aan dat de markt het nut van #NCD19 niet in twijfel trekt. Daarnaast geldt voor de sponsoren, deelnemers en NL-ix dat we er ook veel kennis opdoen. Deels is die kennis snel inzetbaar, maar soms zijn het brokken informatie waar pas veel later duidelijk van wordt waartoe ze kunnen worden gebruikt.” Die informatie waar Hoogenboom op doelt helpt hem bijvoorbeeld te bepalen bij het beantwoorden van de vraag welke richting de NL-ix moet opgaan. Vijf jaar geleden stond cloud om verschillende redenen hoog in het vaandel van groot zakelijke markt, datacenters, providers en carriers. Nu is dat multicloud omgevingen. De vragen over veiligheid, flexibiliteit, elasticiteit en control voor de bedrijfsnetwerken zijn daardoor niet gewijzigd, maar de antwoorden wel.

Diversiteit

Om te begrijpen wat er is veranderd is het nodig op meerdere plekken en uit meerdere bronnen kennis op te doen en te gebruiken om tot antwoorden te komen. De Neutral Interconnect Days zijn daarom zo interessant. Ze bieden in twee dagen een programma waar dat soort kennis en input samenkomt. Hoogenboom: “Ik heb dan ook niet een spreker die ik perse wil horen. Juist de diversiteit van de sprekers en onderwerpen maakt dat ik meerdere must-hear presentaties op het programma zie waar ik echt bij wil zijn.”

Het volgen van de alle presentaties voor de bezoekers dit jaar eenvoudiger dan voorgaande edities. Op het programma staan alleen hoofdtracks. De sidetracks zijn geschrapt om de deelnemers in de gelegenheid te stellen het complete programma te volgen.

Europees spel

De Interconnectie business is in de woorden van Hoogenboom inherent een Europees spel. Hij geeft daarvan twee voorbeelden: content en de zakelijke markt, die hier beknopt worden weergegeven.

Sommige cachable content kan door heel Europa lokaal in landen en Metro’s gerepliceerd worden, maar Interactieve content en (cloud) applicaties zijn nu eenmaal over heel Europa verspreidt in neutrale datacenters van allerlei leveranciers.

De zakelijke markt waar Hoogenboom op doelt kenmerkt zich door meerdere vestigingen verspreid over meerdere metroregio’s en landen. Die locaties gaan interconnecten. Dat geldt ook voor de diensten die zij weer afnemen en delen met klanten en leveranciers. Daarvoor is in toenemende mate interconnectie de voor de hand liggende oplossing. Een cruciale rol bij die ontwikkeling is weggelegd voor de pan-europese datacenter coverage. En om daar optimaal gebruik te kunnen maken is een Converged Exchange als NL-ix cruciaal.

Ogen op de bal houden

De uitleg van Hoogenboom is hier met opzet in het kort weergegeven. Dat is met opzet gedaan omdat de boodschap een andere is. Aan het eind van die uitleg zegt hij namelijk: “De veranderingen in het interconnectie landschap gaan nu zo snel dat je het je eigenlijk niet kunt veroorloven dit jaar niet bij de NID19 te zijn. Of anders gezegd ”houdt je ogen op de bal, want de bal is hard in beweging!”

Hoogenboom voegt daar nog aan toe dat het daarom ook zo belangrijk is dat meer zakelijke markt klanten op dit event verschijnen. Zij zullen zien dat naast de datacenters, providers en carriers inmiddels ook de applicatie bouwers de weg naar de #NID19 hebben gevonden. Die laatste groep ziet de voordelen van een Converged Exchange als efficiënt en betrouwbaar Application Delivery Network. Het is een voorbeeld van een ontwikkeling die een paar jaar terug in het beste geval bij een enkeling op het netvlies stond. Inmiddels is het een toepassing die in de sector bekend is en in de praktijk wordt toegepast.