Kosten en gratis
Elke start-up is afhankelijk van IT en cloud computing. Wie een blik in de businesscases van start-ups mag werpen ziet dat de bedragen die daarvoor worden gealloceerd sterk uiteenlopen. Zeker in de beginfase is bij veel start-ups nog steeds de neiging aanwezig voor gratis, of bijna gratis, varianten van cloud compute en vooral cloud storage te kiezen. Er zijn immer genoeg kosten die onvermijdelijk zijn en dan is de mogelijkheid op compute en storage te besparen vanzelfsprekend erg aantrekkelijk. Dat het niet verstandig is voor een (bijna) gratis optie te kiezen spreekt voor zich. Garantie, kwaliteit en betrouwbaarheid zijn daar per definitie minder.
Betaald
Start-ups die echt serieus aan de slag gaan merken dan ook al snel dat zowel klanten als financiers eisen dat de compute en storage goed geregeld wordt. Op dat moment wordt er zo veel mogelijk overgestapt naar betaalde diensten. Dat er op dev niveau nog steeds van gratis consumer opties gebruik wordt gemaakt lijkt bijna onmogelijk, zeker als er met veel derden wordt gewerkt.
Maar in de regel is de stap naar betalen voor de cloud van betrekking op de gehele business. Dat leidt ertoe dat bepaalde cloud aanbieders maximaal profiteren van start-ups die flinke stappen maken.
IPO
Er zijn afgelopen periode lijstjes verschenen van tech bedrijven die naar de beurs gaan en wat de verplichtingen zijn die zij hebben bij cloudproviders. Wat opvalt is dat AWS hofleveranciers lijkt te zijn voor deze groep.
- Pinterest heeft een langlopend contract met AWS om tussen 2017 en 2023 minimaal $750 miljoen uit te geven.
- Slack heeft eveneens een afname verplichting bij AWS, waarde $50 miljoen per jaar tot 2023
- Lyft doet ook zaken met AWS. Het contract heeft een kortere looptijd (2019-2021), maar behelst nog steeds een omvangrijk afnameverplichting. $300 miljoen voor de hele periode.
De combinatie van afname verplichting voor meerdere jaren komt zeer vreemd over. Dat hier geen sprake is van de gewone pay-per-use waarvoor cloud bekend staat mag duidelijk zijn. Waarom de start-ups die doen is echter makkelijk. Het is een vorm van risico afdekken. Ze weten wat de kosten voor de IT zullen zijn en kunnen deze opex bijna als maandelijkse vaste kostenpost in de boeken opnemen.
Het is echter ook het signaal dat na de startfase en beursgang alle opties open zijn om voor een ander model te kiezen dan zo goed als alles bij AWS onder te brengen. Zoals andere beursgenoteerde bedrijven hebben laten zien (Box en Dropbox zijn de bekendste voorbeelden) kan het eerste jaarverslag na de beursgang al aangegeven dat een reservering wordt gemaakt om op termijn eigen datacenters te gaan exploiteren. Om die reden heeft AWS er dus weer allen belang bij de starterscontracten van een lange looptijd te voorzien.