Telefónica

Is de deal van Google en Telefónica belangrijk?

TelefónicaAfgelopen donderdag maakten Google en Telefónica een deal bekend die op het eerste gezicht over cloud en mobiele telefonie gaat. Omdat het Spaanse telecombedrijf in Nederland weinig business heeft is de aandacht hier voor deze deal gering. Is dat terecht?

Niets nieuws onder de zon?

Dat telecomoperators naar de grote cloud aanbieders kijken en vice versa is niets nieuws. Verizon doet al tijdens business met AWS en over de deals tussen Deutsche Telekom en Microsoft is veel geschreven. Een nieuwe combinatie van twee spelers lijkt daarom op het eerste gezicht niets nieuws onder de zon. Die indruk is verklaarbaar, maar niet per se juist.

Dezelfde lidmaatschappen

Wat deze deal anders maakt is om te beginnen de manier waarop de partijen met elkaar samenwerken. Zowel de zoekmachine exploitant als het telefonie bedrijf zijn al jaren lid van de zelfde kennisplatformen. OCP en het Telecom Infra Project zijn slechts twee voorbeelden van plekken waar men elkaar al lang tegenkomt en waar over trends en ontwikkelingen wordt gesproken. Het handjevol aanbieders met een primair Nederlandse footprint zijn daar veel minder tot niet aanwezig. Deutsche Telekom pas sinds een paar jaar. De Spanjaarden hebben daar echt een voorsprong. Alleen de concurrentie uit Japan en twee Amerikaanse aanbieders hebben een vergelijkbare trackrecord.

Het draait om 5G en de Edge

Uiteraard zijn de lidmaatschappen niet waar de deal van afgelopen week om draait. Uit de meldingen valt op de te maken dat Telefónica voor de eigen dienstverlening meer gebruik zal gaan maken van de Google cloud infrastructuur. Het ligt voor de hand dat in Spanje dan ook een of meer Google cloud datacenters komen. Vooralsnog blijft dat een beetje buiten de scope van de officiële meldingen.

De Amerikanen profiteren uiteraard ook van de deal. Om te beginnen krijgen ze een aardige voet aan de grond in een van de groteren EU lidstaten. De internationale footprint van Telefónica (denk aan Zuid Amerika en Duitsland!) is natuurlijk helemaal interessant. Als de Spanjaarden de 5G netwerken uitrollen en meer diensten willen aanbieden dan is een fijnmazig netwerk van datacenters vereist. Voor de Edge datacenters kan men deels op de bestaande locaties teruggrijpen. Als de Google locaties daarvoor in aanmerking komen (voor zowel edge als de ring van datacenters daarbuiten heeft het bedrijf wel een goed ontwikkeld spinnenweb van connectiviteit en data hubs in het portfolio.

Betrouwbaarheid als doel

Voor Google is het kunnen ondersteunen van die ambities goed business. Het gaat daarbij om meer dan veel omzet binnenhalen en de garantie van preferred leveranciers zijn voor een langere periode. Het moet ook gaan gelden als bewijs van kwaliteit. Als de Spanjaarden deze Amerikaanse cloud vertrouwen dan moet het wel goed zijn.

Of het Google lukt de gewenste betrouwbaarheid te krijgen en of vast te houden is een ander verhaal. Voldoen aan de AVG/GDPR is vanwege de CLOUD act natuurlijk lastig. Of de deal ook het last heeft van de status van Privacy Shield zal binnenkort wel blijken.

En dan is er natuurlijk nog de inbedding in GAIA-X. Dat is mogelijk het minst complex. Zowel Google als Telefónica zijn al jaren deel zijn van platformen die staan voor “open”. Daarom zullen ze de betrouwbaarheid van dat belangrijke aspect betrekkelijk makkelijk kunnen aantonen.

Dus ja, de deal is om meerdere redenen belangrijk. Misschien niet dichtbij genoeg om hier de nationale kranten te halen. Wel om te begrijpen waartoe de afhankelijkheid van DC’s door 5G gaat leiden, namelijk meer samenwerking.