pixabay-road-sign-63983

Is er door Clubhouse meer vraag naar .club domeinnamen?

pixabay-road-sign-63983De social media app Clubhouse trekt de nodige aandacht en dat zou ook te merken zijn aan het aantal domeinnamen onder het nTLD .club. Het eerste deel van de voorgaande zin kan kloppen. Voor het tweede deel is geen bewijs. Maar dat heeft vooral een andere reden.

Privacy schendingen

Over de wenselijkheid van Clubhouse is elders al het nodige geschreven. Er zijn in ieder geval genoeg redenen hier geen gebruik van te maken. De privacy schendingen die inherent zijn aan het gebruik van de app zijn ernstig. De AVG wordt op meerdere punten genegeerd.

Maar dat weerhoudt gebruikers binnen en buiten de EU er niet van enthousiast te zijn over Clubhouse. De hype in de EU is daarbij iets later gestart dan in andere delen van de wereld. Het zijn ook signalen van buiten de EU die de link leggen tussen de app en de nTLD .club. Die bedrijven achter twee zaken hebben niets met elkaar te maken. Het is echter wel verklaarbaar dat gebruiker van de app zich aangetrokken voelen tot een .club domeinnaam.

Om die reden is het dan ook voorspelbaar dat er meer .club domeinnamen worden vastgelegd sinds de hype is gestart. Partijen die daarvan profiteren, de registry en registrars hebben dergelijke claims ook gemaakt.

Er is echter iets aan de hand met die claims. Als iemand beweerd dat er duizenden domeinnamen worden geregistreerd dan moet dat leiden tot een grafiek met een opgaande lijn. Die lijn ontbreekt bij het overzicht van ntldstats. Er is weliswaar eind januari 2021 een stijging te zien, maar die is kortstondig. Binnen de neergaande lijn over de laatste twee jaar maakt die ook geen enkele indruk.

Reeds geregistreerde .club domeinnamen

Hoe kunnen de claims dan kloppen? Het antwoord is dat er vraag is naar reeds geregistreerde namen. Handelaren zien nu eindelijk eens kans een deel van de namen tegen een prijs boven de registratiekosten van de hand te doen.

Dat is legale business maar het zegt totaal niets over het succes van .club. In het beste geval gaat nu een groter deel van de inactieve namen gebruikt worden. Een echte opleving van de vraag naar – in ieder geval nieuwe – .club domeinnamen door Clubhouse is gewoon nog niet  aangetoond.