Ukraine Oekraïne

IT sancties tegen Rusland zijn uniek en impact is aanzienlijk

Rusland wordt voor het aanvallen van Oekraïne bestraft met sancties die ook de IT capaciteiten van het land raken. Het valt nog iets minder op, maar de impact gaat al snel duidelijk worden.

Hardware

Amerikaanse IT bedrijven hebben vorige week duidelijk gemaakt geen hardware meer te verschepen naar Rusland. HP en Dell volgen daarmee de aanwijzing van de Amerikaanse president. Schending van de boycot is geen optie. Dat deze twee fabrikanten daarmee de pers hebben gehaald komt deels omdat HP ook de kwartaalcijfers moest publiceren. Door er zelf over te communiceren zijn lastige vragen voorkomen.

…en software

Cisco is een van andere grote IT bedrijven die alle business heeft opgeschort. Naast deze hardware vendoren zijn er software bedrijven als Oracle en SAP die al duidelijk maken geen zaken meer te doen met de agressor. Dit soort berichten is in de Nederlandse pers minder opgevallen dan de meldingen met een zelfde strekking van Google en Microsoft.

Andere situatie van 1979

Toch is de impact van enorm, ook al is die voor buitenstaanders nog niet geheel zichtbaar. De Russische overheid heeft hier iets onderschat. De situatie die nu namelijk is ontstaan lijkt op die van 1979 toen de Sovjet Unie sancties kreeg opgelegd wegens het binnenvallen van Afghanistan.

Dualpurpose

De bestaande verbodsregels voor de export van dualpurpose materiaal werd aangescherpt. Het gevolg was dat er geen legale manier was om aan computers te komen met een CPU met een hogere architectuur dan een 386. Dat leidde tot een technologische achterstand die mede verantwoordelijk is geweest voor het uiteenvallen van het hele Oostblok.

Geen eigen industrie

In de jaren ‘80 van de vorige eeuw was het belang van IT, en dan vooral Amerikaanse IT, nog redelijk beperkt. Veel processen waren nog puur mechanisch, zeker in het Oostblok. Anno 2022 is alles gebaseerd op IT, ook in Rusland. Het afsluiten van de IT markt heeft daarom en enorme impact. De kans dat de Russen via “bevriende” naties aan voldoende hardware kunnen komen is niet zo groot. Een eigen industrie is er niet.

Kwestbaar voor cyberaanvallen

Het land is zo in een klap heel kwetsbaar geworden. Bij het opschonen van de schade van grote ransomware aanvallen is een van de regels alle hardware te vervangen. Maersk is daar een bekend voorbeeld van. Als de cyberlegers nu nog meer de pijlen richten op Rusland kan dat dus veel grotere schade aanrichten dan voorheen. Het ontbreekt immers aan noodzakelijke herstelopties.

Daarom is ook het besluit van softwarebedrijven de banden te verbreken zo belangrijk. Hoe dan ook gaat dat leiden tot meer kwetsbare systemen. De oorlog die Rusland voert zal zo wel heel makkelijk binnen de landsgrenzen zichtbaar worden.

Banenverlies en meer

De afhankelijkheid van IT maakt dat de sancties voor Rusland een behoorlijke impact hebben. En dat raakt dus meer dan alleen de Russische IT sector, waar duizenden banen komen te vervallen nu er geen hardware meer leverbaar is. Het hele bedrijfsleven en ook de overheid als IT gebruikers hebben hier last van. En precies dat is ook de bedoeling van de sancties.

 

aanvulling: naast Namecheap hebben GoDaddy en Ionos de handel met Rusland opgeschort. Naast de hardware en software is ook het gebruik van domeinnamen aan banden gelegd.