Het ontwerpen van datacenter, het verkrijgen van de grond en de uiteindelijke bouw zijn omvangrijke processen. Dat samenwerking tussen partijen daar steeds vaker voorkomt is dan ook begrijpelijk. Wat dat betreft is de markt voor datacenters sterk veranderd. Tijdens het eerste decennium van deze eeuw werden deze operaties vaker onder de verantwoordelijkheid van een partij doorgevoerd. Na de kredietcrisis en door de steeds hoger eisen die aan datacenters worden gesteld, wat leidt tot hogere kosten, is samenwerking noodzakelijk geworden.
Dat GIC, het staatsfonds van Singapore dat volgens de wiki $359 miljard onder zijn hoede heeft, in datacenters investeert is niet nieuw. Het is een van de investeerders achter EdgeCore dat voor $2 miljard hyperscale datacenters op de Amerikaanse markt wil ontwikkelen.
Dominante speler en toezichthouders
Equinix is een dominante speler op de Europese markt. De overname van Telecity enkele jaren terug kon alleen op goedkeuring Brussel krijgen nadat de Amerikanen een dozijn locaties verspreid over Europa van de hand had gedaan. Door nu voor een joint venture te kiezen kan Equinix groeien, zonder daarbij de toezichthouders in Brussel over de vloer te krijgen. Daarbij is de eigen bijdrage in de joint venture slechts 20%.
Nieuwe rol?
De kleine bijdrage van Equinix valt op. Het moet ook nog eens worden geplaatst naast de opmerking in het persbericht dat men gezamenlijk optreedt “[to] acquire and develop six hyperscale data centers”. Twee van die locaties bestaan al. Vier andere locaties, waaronder die in Amsterdam, moet nog gebouwd worden. De bijdrage van Equinix lijkt daarmee te bestaan uit het in de joint venture brengen van twee bestaande datacenters en als bouwheer en exploitant optreden.
Vierde soort DC
Voor de Nederlandse datacenter markt betekent dit een nieuwe ontwikkeling. Het duidt erop dat hyperscalers niet uitsluitend voor eigen datacenters kiezen (denk aan de ontwikkelingen in de kop van Noord Holland), maar ook genegen zijn ergens ruimte te huren. Wat zij in dat geval verlangen is iets anders dan colo aanbod op grote schaal. Alleen speciaal voor dat doel gebouwde datacenters kunnen aan die eisen voldoen. In Nederland komt dus een vierde soort datacenter te staan. Die komt tussen de standaard dedicated en de colo datacenters en de single tenant hyperscaler in te staan.