Dollar - Geld - Budget

Kan United Airlines door IT $2 miljard per jaar besparen?

Luchtvaartmaatschappij United Airlines heeft afgelopen jaar $7,1 miljard verloren en moet nu op zoek naar posten waarop het kan besparen. In het kwartaalbericht schrijft het dat daarom naar IT wordt gekeken. Dat moet helpen $2 miljard per jaar minder kosten te maken. Is dat reëel?

Inkomsten en kosten

Het afgelopen kwartaal boekte United Airlines een verlies van $1,9 miljard. Daarmee sluit het 2020 af met een totaal verlies van $7,1 miljard. Er moet dus in hoog tempo een manier worden gevonden om de kosten en uitgaven beter in balans te krijgen. De inkomsten zijn daarbij lastig te voorspellen. De Covid-19 maatregelen gelden nog overal ter wereld en zijn aan verandering onderhevig. Daarop inspelen is echt moeilijk.

De kosten verlagen is evenmin eenvoudig. Maar UA is hier optimistisch. Het laat de markt weten dat afgelopen jaar voor $1,4 miljard aan kosten is ontdekt waar structureel op kan worden bezuinigd. Men verwacht zelfs dat dit bedrag kan oplopen tot $2 miljard per jaar.

Technologie

Waar precies de bezuinigingen mogelijk zijn is niet helemaal duidelijk. De heel sector snijdt in de kosten.  UA heeft echter hoge verwachtingen van technologie. Techniek moet zorgen voor betere en snellere Covid-19 tests stelt het persbericht. Dat daarmee kosten bespaard kunnen worden is evident.

Voor de meer gebruikelijke aspecten van de bedrijfsvoering moet de techniek ook gaan helpen. Er is sprake van “Big data and machine learning solutions hosted in the cloud provided the analytics to better understand which customers will be no-shows.” Moderne middelen moeten helpen beter te begrijpen waarom klanten niet verschijnen. De verwachting is dat zo wachttijden omlaag kunnen dat toestellen een hogere bezettingsgraad krijgen.

Dat streven is begrijpelijk. Elders zijn al airlines die deze technieken toepassen. Het lijkt zelfs sterk dat UA dit nog helemaal niet doet. Als onderdeel van een internationale alliantie zou dat toch wel vreemd zijn.

Besparen of extra inkomsten

Wie de meldingen van UA doorneemt over de rol van IT ziet iets opvallends. Het bedrijf wijst naar technologie om twee verschillende doelen te bereiken. De quote:

First airline to contact customers when flights are more than 70% full to give them the opportunity to change their plans for free

geeft aan dat men kosten wil besparen, want passagiers die niet mee kunnen kosten het bedrijf veel geld.

First U.S. airline to introduce an interactive map feature for customers on united.com, […] Customers can simultaneously compare travel to various destinations in a single search

Heeft niets te maken met investeren in IT om kosten te besparen. Hier wordt IT ingezet om meer inkomsten te generen.

Wat we hier zien komt vaker voor. De verwachtingen van IT zijn hoog. Het moet bijna een wondermiddel zijn als het helpt kosten te verlagen en direct meer inkomsten te genereren. De orde van grote die United Airlines voor ogen heeft slaat echter alles. $2 miljard kosten besparen door IT, op jaarbasis wel te verstaan, is onmogelijk. Het gevolg zal onvermijdelijk zijn dat IT de schuld krijgt van het niet halen van die doelen. De echte oorzaak lijkt echt nu al duidelijk: irreële verwachtingen.