Datacenter - Datacenters

Kanttekening bij berichtstroom nieuwe datacenters

Het jaar is begonnen met claims dat er veel meer nieuwe datacenters gebouwd gaan worden. De berichten daarover zijn internationaal verspreid. Is die communicatie uitsluitend gebaseerd op feiten of is er meer aan de hand?

Concurrentie

Wie de persberichten over nieuwe datacenters volgt ziet dat er de eerste twee weken van dit jaar al een redelijk aanbod. Meerdere datacenterexploitanten geeft aan meer te gaan bouwen. Men concurreert met elkaar, dus ook in de berichtgeving doet men weinig voor elkaar onder.

Of het nu gaat om Equinix, Digital Realty of Colt, men maakt bekend op veel locaties de schep in de grond te steken of iets over te nemen. Naast dit trio zijn er nog een half dozijn partijen met eigenlijk het zelfde verhaal. Maar wat zeggen ze nou precies en voor wie allemaal zijn die berichten bedoeld?

Om te beginnen zijn de partijen die nu het hardst op de trommel slaan in concurrentie met de hyoerscalers. Die hebben vooral het afgelopen jaar om de haverklap bekend gemaakt met nieuwe regio’s en kleinere datacenters te starten. De actuele berichtenstroom kan dus makkelijk worden gezien als een reactie op die communicatie.

Andere regio’s

Iets anders dat opvalt is dat de meeste berichten over nieuwbouw op dit moment regio’s betreft die niet de FLAP zijn, zelfs de Europese secundaire markten komen minder vaak voor. Men bouwt vooral buiten Europa. Waarom is dat belangrijk nieuws voor onze markt? Doen we zoveel zaken met Afrika dat een fijnmazig netwerk van datacenters aldaar een direct voordeel levert? Het antwoord op die vraag laat zich raden. Het is in de eerste plaats voor die markten relevant. Dat Europa of Nederland daarvan profiteert is helemaal geen belangrijke factor.

Olifant in de kamer

Maar de olifant in de kamer is natuurlijk dat dit soort bedrijven merkt dat de groei in Europa aan banden gelegd gaat worden. De ophef over verbruik van stroom, water en oppervlak heeft niet alleen met hyperscalers te maken. Ook de colo datacenters zijn verantwoordelijk voor het mindere sentiment bij publiek, politiek en pers.

De stroom persberichten moet dus nadrukkelijk ook in die context worden gezien. “Kijk we bouwen gewoon door. En als het bij jullie zo lastig wordt, dan doen we het wel elders.” Of de noodzakelijke discussies met de sector in de EU daarvan vlotter verloopt? In het beste geval valt het weinig op.