Afstand
US Signal, dat datacenters in het noorden van de VS runt, heeft een extern bureau gevraagd onderzoek te doen naar de wensen en verwachtingen over edge datacenters. Het is goed om vooraf duidelijk te hebben dat het hier gaat om een onderzoek in een markt waar fysieke afstanden tussen datacenters van 500 kilometer en meer geen uitzondering zijn. De afstand tussen een “normaal” en een edge datacenter kan dus ook groter zijn dan de afstand tussen Delfzijl en Vaals.
Dat 22% van de 110 personen die de enquête (PDF) hebben ingevuld aangeeft dat de fysieke afstand tussen de eigen omgeving en die van de “third-party edge data center provider” belangrijk is kan dus betrekking hebben op afstanden en reistijden die in Nederland niet opgaan. Desondanks is die score tamelijk laag.
Inzet
Veel relevanter voor de Nederlandse context is het antwoord op de vraag waarvoor men een third-party edge datacenter gebruikt. Maar liefst 75% geeft aan dat back-ups en DR de belangrijkste redenen zijn. Dat is meer dan de groep die aangeeft (69%) de edge locatie te gebruiken als oprit, koppelpunt voor een hyperscaler.
Ervaring
46% van de groep zegt al tussen de 1 en 5 jaar gebruik te maken van een third party edge datacenter. Dat is echt opvallend, helemaal als naar de groep 2-5 jaar wordt gekeken (22%). De term edge datacenter is namelijk nog niet zo lang in gebruik. Dit antwoord en het voorgaande laat zien dat – in ieder geval voor de Amerikaanse markt – het begrip edge datacenter staat voor diensten die we allemaal al veel langer kennen en aanbieden, dan wel gebruiken.
De keuzecriteria zijn uiteindelijk weinig verrassend, omdat ze amper afwijken van wat voor “gewone” datacenters geldt. Men kijkt naar de kosten, de stroomprijzen en de kwaliteit. Enige verschil is dat het gebruik van de twee soorten verschilt. Edge locaties moeten primair voldoen aan de eisen van back-ups, DR en BC. “Hosting” en rekencapaciteit zijn criteria waar men (volgens dit onderzoek dan) op let bij de gewone datacenters.