AWS

Komt Amazon met meer eigen chips en hardware?

AWSBinnen beleggerskringen ging eind vorige maand het verhaal dat Amazon met eigen chips komt. Dat verhaal is niet nieuw, niet geheel correct, maar het past wel bij een trend die al langer zichtbaar is en waarbij Apple ook een rol speelt.

De hyperscaler Amazon heeft aanvankelijk voor de cloud business gebruik gemaakt van de chips en CPUs van de Intel, AMD en ARM. Dat was ook het moment dat er nog “gewone” hardware in de datacenters stond.

Die fase is al lang afgesloten. AWS heeft net als GCS en Azure een eigen kijk op hardware. Dat heeft onder andere geleid tot de komst van OCP, waarin ook Facebook een grote rol speelt. Het standaardiseren van moederborden, netwerkaarten, interfaces en dergelijke was daarbij een doel. Het andere doel was het minimaliseren van onderhoud en installaties. OCP staat dan ook voor hardware die hot swappable is en waarvoor geen gereedschap meer nodig is.

Op componentenniveau zitten de hyperscalers, zoals Amazon/AWS evenmin stil. Dit soort partijen ontwerpen de chips zelf, of beter gezegd geven op de opdracht voor echt maatwerk. Binnen AWS is daar een eigen divisie voor, de Annapurna Labs unit.

Voor sommige componenten is men nog steeds aangewezen op standaard architectuur en producten. Dat is de bron van de geruchten over Amazon. Het bedrijf zou namelijk af willen van de afhankelijkheid van Broadcom. Dat kan het doen (geld speelt geen rol) door bedrijven als TSMC maatwerk opdrachten te geven.

Dat is ook de link met Apple. Apple heeft eerder dit jaar de eerste serie laptops met een eigen CPU in de markt gezet. Intel en AMD hebben hier het nakijken, niet alleen wat de omzet betreft maar ook bij de benchmarks. Apple’s eerste eigen chip is gewoon heel erg goed. Beleggers zagen en zien in dat dit voor Intel en AMD geen goede ontwikkeling is.

Enkele hyperscalers hebben strikt genomen de stap van eigen chips al eerder gezet. Dat viel te verwachten, vanwege de OCP specs. Maar het is de beleggers amper opgevallen. Preces dat is nu anders. Wat Amazon zou kunnen doen is het vergroten van het aantal eigen producten. Want waar het nu aan denkt is de productie van eigen chips voor eigen switches. Dat zal reden zijn voor zowel Broadcom als Arista, Juniper en Cisco nog eens heel goed naar de eigen business te kijken. Die fondsen hadden het afgelopen week dan ook wat lastiger op de beurs.