Kwartaalcijfers WDC

Op 26 april bracht WDC de cijfers over Q3-2018 naar buiten. In vergelijking met een jaar geleden lag de omzet 8% hoger. Voor de negen maanden in het lopende boekjaar is het zelfs een plus van 9%. Tegenover die twee plussen staan ook rode cijfers en dat bepaalde het verdere koersverloop die dag.

De mooie 8% plus is wel geflatteerd. Ten opzichte van het voorgaande kwartaal is er namelijk 6% minder omzet behaald en dat komt vooral door een krimp van de shipments van maar liefst 14%. De gemiddelde prijs per verscheepte unit moet dus flink omhoog zijn gegaan de laatste periode, anders was dat verschil nog groter geweest. Uit de cijfers is te halen dat die gemiddelde unit prijs van $63 naar $72 is gegaan. Daar zit enige logica achter. Schijven krijgen steeds meer capaciteit. De aantallen hoeven dus niet omhoog te gaan om klanten meer te kunnen laten opslaan. De gemiddelde schijfcapaciteit is het afgelopen bijna 20% toegenomen, van 2,2 TB naar 2,7 TB. Dat verklaart de daling in de shipments in aantallen en de op het eerste gezicht rare omzet ontwikkeling. Naar marktsegmenten verdeeld vindt de daling in aantallen overal plaats, met uitzondering van de enterprise markt. Daartoe worden ook de datacenters gerekend.

De beurs heeft op zich met deze cijfers geen moeite gehad. WDC presteerde eigenlijk beter dan verwacht. Maar ook nu weer bleek dat niet uit de koersontwikkeling. Het aandeel dat dit jaar een forse rally maakte van $80 naar meer dan $100 verliet de beursvloer met een verlies van 8% en komt zo weer gevaarlijk dicht in de buurt van de $80. De redenen waarom dit is zijn niet te achterhalen. Er zijn koopadviezen en tegelijkertijd lijkt een grote groep beleggers liever geen positie in te nemen of uit te bouwen. Misschien is het simpel terug te voeren op de eerder geconstateerde trend dat storage geen hot item meer is op de beursvloer.