union-jack

Langere levertijden voor hardware door Brexit

Mogelijk heeft de lezer tot op heden Brexit geassocieerd met problemen rond het registeren van domeinnamen. Dat was immers het thema in de bulk van berichten die daarover op deze plek is verschenen. Vooralsnog moet gesteld worden dat we niet weten wanneer de bovenstaande tekst van EURid gewijzigd wordt. Wel bekend is dat hoe dan ook ingezetenen en bedrijven met landcode GB en GI het recht op het aanhouden van een .EU gaan verliezen.

Ierland en Braindrain

Als we naar de techpers in de omringende landen kijken dan vallen drie dingen op. De eerste is dat de Ierse IT sector boven op Brexit zit. Zeer begrijpelijk, want aan de westzijde van de Ierse Zee komt de nieuwe omzet nu met bakken tegelijk binnen. Het tweede dat opvalt is dat in de Britse IT pers steeds vaker de braindrain wordt genoemd. Of het nu gaat om reguliere IT functies of personeel voor de fintech: de meeste journalisten en ondernemers zien sombere wolken op zich afkomen.

E-commerce

En dan is er nog een derde punt. Er zijn de laatste weken in zowel de Duitse als de Franse techpers berichten verschenen die inzoomen op de consequenties van Brexit op e-commerce. Dat is een duidelijk verhaal, omdat het scenario daar glashelder is. Het is alleen de ingangsdatum die (zie boven) nog onduidelijk is. Ook is duidelijk dat zowel B2C als B2B e-commerce problemen gaat krijgen.

EU ingezetenen bestellen steeds meer via internet. Verzending van die goederen is niet vanzelfsprekend gebonden aan het land van bestelling. In het VK zijn meerdere partijen neergestreken die warehousing en verzending op zich nemen.

Als de Britten de EU verlaten is het onvermijdelijk dat iedere EU douanier extra moet gaan letten op de goederenstroom vanaf de eilanden naar de EU. Net als bij zendingen uit bijvoorbeeld de VRC geldt dat import van goederen tot een waarde van € 22 is vrijgesteld van BTW heffing. Alles daarboven wordt in Nederland 19% duurder. Bestellingen vanaf €150,00 worden niet alleen duurder door de BTW, daar komen ook nog eens invoerrechten bij.

De kans dat EU ingezetenen (zowel de consument die iets bij Amazon bestelt of de ondernemer die hardware vanuit het VK laat komen) dit weten is gering. Dat alle online shops in de EU doorhebben dat zij mogelijk met hogere kosten te maken gaan krijgen omdat een deel van voorraden in het verkeerde land staan is uitgesloten. Als ze deel uitmaken van een lange en complexe keten is de kans op volledig overzicht gering. De gevolgen laten zich raden. E-commerce richting de EU kan na datum X fors duurder worden en meer tijd in beslag nemen. Vooral dat laatste is iets dat het bedrijfsleven zal raken.

Voor alle duidelijkheid

het geschetste scenario geldt voor zowel de consument die telefoonhoesjes bestelt die in een Britse depot liggen als de IT ondernemers die hardware onderdelen laat invliegen die door de fabrikant in Engeland zijn opgeslagen.