pixabay-servers-technology-1587673_640

Leiden supply chain problemen tot IT security knelpunten?

Er is veel te doen over de supply chain problemen in de IT sector. Lange en onzekere levertijden zijn het meeste gehoorde bezwaar. Maar nu wordt er ook al gehint op security issues.

Alles duurder

Door de tekorten aan componenten, hogere grondstofprijzen en gebrek aan transportcapaciteit worden bijna alle goederen duurder. Het probleem beperkt zich nadrukkelijk niet tot IT. Dit is wel de sector die er het meest over communiceert.

Hogere omzet en winst

Tot nu toe communiceren vendoren dat de levertijden groter dan ooit zijn. Met het zelfde gemak presenteert men vol trots hogere omzetten en winst. Schaarste leidt onvermijdelijk tot hogere eindprijzen. Dat tegelijk ook de winsten toenemen kan een teken zijn voor het hanteren van een extra marge op de verkoopprijs. Veel aandacht voor dat laatste is er nog niet. Vendoren en ook distributeurs hebben natuurlijk geen enkel belang dat onderwerp in de pers tegen te komen.

Security

Waar ze inmiddels wel op gaan reageren zijn suggesties over de link tussen de supply chain problemen tot IT security knelpunten. De aanname daarbij is dat bedrijven en particulieren noodgedwongen langer blijven werken het hardware die niet meer up to date is. Daarmee wordt gehint op het afwezig zijn van veiligheidspatches voor oudere hardware.

Hoe groot dat probleem is, is niet te traceren. Er zijn ook signalen dat het onderhoud complexer wordt omdat door de krapte bij het aanbod leidt tot meer variatie. IT beheerders hebben meer verschillende merken en modellen op de werkplekken en in de systeemkasten te monitoren en onderhouden.

Bron

Dit alles kan inderdaad leiden tot een lager niveau van kwaliteit en IT security. Maar tegelijk komt die laatste categorie ook wat geforceerd over. De bron van de geuite zorgen zijn niet te traceren tot leveranciers. Wel met enige regelmaat tot – heel verrassend – security consultants en vendoren. Zij hebben uiteraard geen oplossing voor het IT supply chain probleem.