Paris_Tuileries_Garden_Facepalm

Leren van RUMAG voor het te laat is

Paris_Tuileries_Garden_FacepalmInmiddels is in de pers en op de social media amper nog wat te vinden over RUMAG. Dat wil niet zeggen dat de fouten die het bedrijf heeft gemaakt nu vergeten kunnen worden. Het tegenovergestelde is zelfs waar. Nu is het moment nog eens goed te kijken wat er niet klopte en waarom iedere ondernemer dat moet weten.

Profiteren

RUMAG was of is een bedrijf dat drijft op slogans en quotes. Op enige moment is duidelijk geworden dat het bedrijf minder origineel was dan de positionering deed vermoeden. De deksel ging echt van de beerput toen het met een commerciële insteek probeerde te profiteren van iets dat een not-for-profit actie had moeten zijn.

Die laatste actie kan voor iedere ondernemer een ongekend grote en gemene valkuil zijn. Of het gaat om kleding bedrukken, of het sponsoren van een lokale braderie als de boodschap is dat het “om niks” gebeurt moet dat ook zo zijn. Als klanten, bezoekers of de pers onraad ruiken en dat bevestigd zien is er direct een forse imago schade. RUMAG is op dat ene punt geen uniek geval. Jaarlijks overkomt het tientallen bedrijven. Zij kunnen de verleiding niet weerstaan om iets anders te communiceren over de deelname aan, of het organiseren van, events.

Transparant zijn

Daarbij is het op zich niet verkeerd bij elk event ook een commercieel belang in het achterhoofd te houden. De deelnemers en de andere participanten zullen daar amper moeite mee hebben. Dat wil zeggen, zolang het maar vooraf duidelijk is en er geen pogingen worden gedaan dat dan te verhullen. Transparant en eerlijk communiceren dus.

Inbreuk

RUMAG had de “ruis” over het wel of niet commerciële karakter van een actie hebben kunnen overleven. Dat dit niet lukte komt omdat Lubach (en anderen) op iets anders hebben gewezen. In iets te veel gevallen is het werk van RUMAG niet origineel.

Iedere jurist moet bij het zien van de originele teksten en de RUMAG versies de wenkbrauwen hebben gefronst. De verklaring van het bedrijf dat met slechts flarden van quotes gebruikt en dat het een grijs gebied betreft is namelijk onzin.

Die verklaring heeft zelfs tot een unieke, en tegelijk zeer informatieve, reactie geleid van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Onder andere IE-Forum linkt naar de bijdrage die nadrukkelijk ook voor niet juristen is bedoeld. De BOIP website legt op basis van 5 vragen uit wat er niet in orde is met het betoog van RUMAG en de punten waarmee Lubach het bedrijf het vuur aan de schenen legde.

Leerzaam

De tekst is zoals gezegd ook voor niet juristen goed te volgen. Het is praktische en leerzame informatie voor iedere IT ondernemer die communiceert met de markt en reclame maakt. Zo kan voorkomen worden dat onbedoeld, of juist met opzet, foutief wordt ingehaakt op de actie van een concurrent. In de hosting sector gebeurt dat bijvoorbeeld door het registreren van domeinnamen waarmee inbreuk wordt gemaakt op een naam of slogan.

RUMAG had het “voordeel” slechts door de pers te worden afgebrand. Vaker komt het voor dat een inbreukmaker vervelende fanmail van een advocaat ontvangt. Dan is het in de regel te laat en volgt waarschijnlijk een altijd te dure rechtszaak.