justice-2071539-rechter-rechtbank-rechtspraak

Marktplaats “een cent” crimineel veroordeeld

Vorige week heeft de pers niet geschreven over de rechtszaak tegen een Marktplaats crimineel. Waar men wel over schreef over “Haiku” die is veroordeeld tot drie jaar celstraf wegens het namaken van websites van banken. De 20 jarige die op Marktplaats met de “een cent” methode actief was is tot 160 dagen jeugddetentie veroordeeld.

Marktplaats en fraude

Marktplaats en fraude zijn al jaren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ooit was het de plek om gebruikte en overbodige boedel aan te bieden en te verkopen. Het succes van deze oer Nederlandse online omgeving trok al snel professionele handelaren en lieden met minder frisse ideeën.

Nieuwe eigenaren hebben Marktplaats geen beter imago gegeven. Naarmate de online criminaliteit toenam is ook het aantal vormen van fraude via deze website toegenomen. Al enige tijd is de “een cent” methode daar een berucht voorbeeld van. De fraudeur doet zich voor als geïnteresseerde koper van een item. Hij geeft aan de vraagprijs te willen betalen. De verkoper krijgt vervolgens het verzoek een cent over te maken naar de rekening van de koper. Die heeft dan het juiste banknummer van de verkoper en de adresgegevens voor het ophalen.

Nep website

Dat verzoek klinkt redelijk, maar is het de eerste stap naar oplichting. De meegestuurde link wijst namelijk naar een nep website van een bank of payment provider. De veroordeelde had er zes. Waarschijnlijk voor elke bank een. Wie daar zijn gegevens invult, en dat was in dit geval meer dan alleen een bedrag, is meer dan een cent kwijt (zie deze uitleg). Dat hebben tientallen personen mogen ondervinden. In de rechtszaak – achter gesloten deuren – zijn de cases van 25 aangiftes behandeld.

Die aangiftes stammen van eind 2018. Toen is de veroordeelde actief geworden. Dat heeft hij kunnen volhouden tot de zomer van 2019. Op 3 juli werd hij aangehouden en is de woning doorzocht. Waarom de zitting pas op 2 juni van dit jaar plaatsvond is onduidelijk. De uitspraak was op 30 juni.

Proeftijd

Bewezen is dat de methode heeft geleid tot succesvolle phishing in tientallen gevallen. Doordat de zaak zo laat is behandeld en de persoon 99 dagen in voorlopige hechtenis heeft gezeten komt hij er 160 dagen, waarvan 61 dagen voorwaardelijk. Dat is echter niet het gehele verhaal. Net als Haiku heeft deze persoon geen volledige openheid van zaken gegeven. Mede daarom is er aan de straf gekoppeld proeftijd van twee jaar.

Of dat deze Marktplaats crimineel –en de ongetwijfeld aanwezige copycats-  zal weerhouden wederom de fout in te gaan met deze “een cent” phishing of variaties moet nog maar blijken.