mcafee

McAfee gaat niet naar de beurs en heeft geen koper

Vlak voor het weekend verscheen het bericht dat McAfee de huidige ceo heeft ingeruild voor een nieuwe, het gaat ook niet naar de beurs. Dergelijke berichten zijn er vaker. Deze keer is er mogelijk meer aan de hand dan alleen een wisseling van de wacht.

Beursgang

Over McAfee is afgelopen zomer geschreven dat het de mogelijkheden van een beursgang liet onderzoeken. Als zoiets in de pers verschijnt is dat altijd goed voor alle bedrijven die daarmee bezig zijn. Het is reclame voor de banken en adviseurs en de beurskandidaat kan op die manier de naamsbekendheid verder opkrikken. De soap rond WeWork vorig jaar heeft laten zien dat het strooien met die soort geruchten ook een bewuste manier is de markt te misleiden. WeWork wilde op die manier de bestaande aandeelhouders onder druk zetten en een maximale openingskoers afdwingen.

In de etalage

Zo bont maakt McAfee het niet. Wat al langere tijd werd vermoed lijkt met de komst van de nieuwe ceo bevestigd. Het bedrijf heeft het afgelopen jaar serieus naar de optie van een beursnotering gekeken. Het heeft zich zelf echter ook discreet in de etalage gezet. Iedereen wist immers dat VC’s steeds meer oog hebben voor security bedrijven. Die sector levert een hoger rendement op dan bijvoorbeeld datacenters.

CyrusOne

Dat datacenters worden genoemd is met een reden. McAfee heeft namelijk het zelfde gedaan en meegemaakt als CyrusOne. Dat bedrijf heeft zich ook in de etalage gezet. Het hoopte door Digital Realty te worden overgenomen, maar Interxion bleek een interessantere bruid te zijn. Nu wordt daar flink gesaneerd ter voorbreiding op een andere scenario. McAfee heeft zich vorig jaar voorbereid op een overname door Thoma Bravo, waarvan bekend was dat het op shoppingtour was. Sophos bleek een betere kandidaat te zijn en de prijs van $3,9 miljard was geen probleem.

McAfee, waarvan beweerd werd dat het op de beurs tot $8 miljard waard kon zijn, moet dus aan de bak. Als het kleinere Sophos aantrekkelijker is voor kopers zal een beursnotering alleen maar lukken als de uitgifteprijs van aandelen fors naar beneden gaat. Of de directie (en klanten!) wachten op een publiek zichtbare lagere waardering valt te betwijfelen. Het bedrijf reorganiseren en daarmee een andere koper weten te overtuigen lijkt nu aan de orde te zijn. De wisseling van de wacht bij McAfee is daarom een belangrijk signaal. Zo wil het  op de radar te komen en blijven van potentiële kopers.