Een van de partijen die op deze manier op extra aandacht hoopt is Keymile. Die weinig aansprekende naam is het gevolg van het samengaan van drie traditionele telecomnetwerk toeleveranciers. De oudste tak van het bedrijf gaat terug naar 1900. Inmiddels is koperdraad niet meer de corebusiness. Gateways, routers en managementsystemen wel. Die worden via zes kantoren in Europa, Australië en Azië geleverd.
Voorspellingen
Keymile communiceert op dit moment over vijf trends die het gebruik van breedband de komende periode zullen bepalen. Het begint met de zeer voorspelbare en daarmee weinig originele opmerking dan streaming video de vraag naar hogere bandbreedte doet toenemen. Iedereen in Nederland kan zich daar wat bij voorstellen, maar wellicht dat het niet overal al is doorgedrongen.
Zo zijn nog een paar voorspellingen, die Keymile zelf trends noemt, weinig verrassend. Een valt toch op. Dat is de uitspraak dat het toenemend gebruik van cloud de vraag naar hogere bandbreedte doet toenemen en dan specifiek de vraag naar symmetrische bandbreedtes.
Nederland
Het eerste deel van de voorspelling klopt. Nederland is mede koploper in cloud gebruik omdat hier in +90% van de gevallen een fatsoenlijke breedbandverbinding achter de voordeur ligt. Het tweede deel van de trend lijkt niet te kloppen. In Nederland is immers symmetrische breedband voor SoHo en MKB de uitzondering en niet de regel. Er zijn ook geen cijfers die duiden op een verschuiving van asymmetrisch naar symmetrisch. Dat met FttH symmetrische verbindingen makkelijker te realiseren zijn is bekend, maar het zegt niets over de beschikbare bandbreedte. Evenzo geldt dat vooralsnog de meeste huishoudens en bedrijven dit niet tot hun beschikking hebben. Daar zijn, naast de beschikbaarheid, twee redenen voor. De eerste is dan een symmetrische verbinding nog steeds een meerprijs heeft ten opzichte van de reguliere VDSL of op coax gebaseerde verbinding. Tweede reden is dat veel non-FttH asymmetrische verbindingen uploadsnelheden mogelijk maken die vooralsnog voor de meeste zakelijke toepassingen, ook als het om meer dan 5 werkplekken gaat voldoende zijn.
Kanttekening
De voorspellingen van Keymile lijken niet op te gaan voor de Nederlandse markt. Dat komt natuurlijk omdat het bedrijf wereldwijd kijkt. Die kanttekening is wel belangrijk. We vergeten in Nederland door de eigen luxe positie nog wel eens dat de beschikbaarheid en uitrol van breedband in het buitenland een heel ander verhaal is.