office365logo

Microsoft Office blijft mogelijk zonder cloud

office365logoEen paar dagen terug heeft Microsoft geschreven dat in 2021 een versie van MS Office beschikbaar komt waarvoor geen cloud lock-in nodig is. De post waarin dat staat is door veel tech titels opgemerkt, ook al is het niet meer dan een korte bijzin.

Cloud abo en eenmalige licentie

Microsoft heeft voor het office pakket al jaren een cloud abonnement. Dat is op de bekende agressieve wijze in de markt gezet. Parallel daaraan is meermaals gecommuniceerd dat het aanschaffen van een eenmalige licentie niet meer mogelijk zal zijn. Alles moet naar de cloud en de ouderwetse vormen zouden allemaal verdwijnen.

Als dan opeens de melding verschijnt dat in 2021 een perpetual release verschijnt lijkt dat behoorlijk haaks te staan op wat tot en met vandaag wordt verkondigd door Redmond. Het bedrijf zwijgt vooralsnog over de reden van deze koersverandering. Het lijkt er namelijk op dat er twee modellen naast elkaar gaan bestaan, het cloud abo en de eenmalige licentie.

Verklaring ligt voor de hand

Echt moeilijk is het niet een verklaring voor deze tweede optie te vinden. Echt nieuw is die niet eens, want er zijn genoeg MS Office pakketten in gebruik, waarvoor eenmalig een bedrag is betaald. Er zijn drie groepen gebruikers die daarbij opvallend. De eerste bestaat uit personen die aan een bescheiden office pakket genoeg hebben en geen zin hebben in terugkerende kosten. In principe zou die groep ook goed kunnen overschakelen naar LibreOffice, maar dat is een ander verhaal.

De tweede groep bestaat uit gebruikers die te weinig online zijn om van een cloud toepassing te kunnen profiteren. De derde groep is voor dit verhaal het meest relevant: dat zijn gebruikers van MS Office die eigenlijk geen data buiten de eigen IT omgeving mogen creëren, bewerken of opslaan. Die groep is redelijk divers. Bedrijfsleven en overheden zijn daar te vinden maar ook onderwijs- en zorginstellingen, plaatsen waar veel met persoonsgegevens wordt gewerkt.

Die laatste groepen hebben de afgelopen jaren duidelijk gemaakt dat nationale en Europese wetgeving het gebruik van Office365 niet toestaat. Microsoft heeft in Nederland, Duitsland en Frankrijk echt water bij de wijn moeten doen. In andere landen, ook buiten de EU, kan iets dergelijks spelen. Tegelijk kan iedereen zien dat de AVG/GDPR het begin van een mondiale trend is en het steeds onlogischer wordt alles klakkeloos in een Amerikaanse cloud te plaatsen.

Het is goed en logisch

Daarom is het logisch dat Microsoft met een versie van Office komt die zonder de cloud kan worden gebruikt en waarvoor geen maandelijkse of jaarlijkse vergoeding nodig is. Het bedrijf kan met deze optie voorkomen dat een grote en deels belangrijke groep gebruikers afhaakt.

Die groep lijkt daarmee te bewijzen dat het loont zich hard te maken voor software die de privacy van gebruikers, klantgroepen en landen respecteert.