MIcrosoft DE München

Microsoft probeert het nog eens – Duitse cloud 2.0

Dat Microsoft een probleem heeft met meerdere cloud diensten die het in de EU aanbiedt is bekend. In Nederland gaat de meeste aandacht uit naar Windows 10, in Duitsland zijn het vooral de cloud diensten die onder een vergrootglas liggen. Dat Microsoft hier op moet reageren is duidelijk. In Duitsland lijkt er voor de cloud problemen een oplossing te zijn.

Bijzonder aanbod

Microsoft heeft jaren terug speciaal voor de Duitse markt een bijzonder aanbod geformuleerd. Het heeft Deutsche Telekom in 2015 het volledige beheer gegeven over een specifieke Duitse cloud zone. Microsoft kon letterlijk niet meer bij de machines en de software die in dat deel van het DT datacenter bij Maagdenburg draaide.

Werkt niet

Op deze manier probeerde Microsoft de vrees bij Duitse overheden en bedrijven voor de cloud weg te nemen. Als alle data bij een bekende partij in Duitsland zou staan in een Duits datacenter, dan moest de cloud toch wel te vertrouwen zijn. Het idee was goed, de uitwerking minder. De klant betaalde een meerprijs voor dit aanbod en kwam er vervolgens achter dat opritten naar andere cloud diensten – ook die uit de tal van Microsoft – alsnog de deur voor oncontroleerbare datastromen openzette. Het werkte dus niet zoals gehoopt. In 2018 maakte Microsoft bekend geen nieuwe klanten meer te accepteren. Voor bestaande klanten werd een afbouw scenario ontwikkeld.

Hessen

De aandacht in de tech pers voor het geworstel van Microsoft in Duitsland was na die exit melding snel verdwenen. Een maand terug was het dan alle hens aan dek. De beslissing van de toezichthouder in Hessen dat het gebruik van Microsoft cloud diensten voor het onderwijs niet kon worden toegestaan kwam voor menigeen als een complete verrassing.

De impact van dat besluit was heftig, iedereen leer ervan overtuigd dat dit geen losse flodder was. Dat door de autoriteiten in Hessen daarna nog een verheldering en update is uitgegeven trok minder de aandacht. Onder de streep maakte het ook niet veel uit. Het gebruik van de Microsoft cloud in Duitsland door Duitse organisaties bleef uiterst complex, zo niet onmogelijk.

Nieuwe kans

Microsoft heeft de uitdaging te komen tot een beter aanbod opgepakt. Eind augustus maakte het bekend in de DACH regio vier nieuwe cloud zones te zijn gestart. Twee in Zwitserland en twee in Duitsland. Normaal zou een dergelijke melding weinig opvallen, de hyperscalers melden daarvoor te vaak het aantal regio’s verder uit te breiden.

In dit geval is extra aandacht wel op zijn plaats. Het persbericht van Microsoft rept met geen woord over de voorgaande ervaringen met een dedicated Duitse cloud. De term 2.0 is dan ook zeker niet door een Microsoft medewerker gebruikt. Die term komt van het blog Drwindows. De auteur slaat er wel de spijker mee op de kop. Het persbericht besteedt namelijk opvallend veel aandacht aan de speciale Duitse context. Alle minpunten van de eerste poging worden op positieve wijze benoemd. Zaken als interoperabiliteit zijn nu mogelijk. Dat de data gegarandeerd in Duitsland blijft wordt meerdere keren aangestipt.

Microsoft doet echt moeite de markt te overtuigen van de beste bedoelingen en een dito aanbod. Dat het persbericht ruim de helft langer is dat wat we in Nederland gewend zijn zal dan ook niet verbazen.

Werkt het?

De vraag is natuurlijk of Microsoft nu alles heeft gedaan om die lastige Duitse klanten gerust te stellen. Volgens Heise is het nog geen gelopen race. Om te beginnen is het aanbod vooralsnog beperkt tot Azure. De diensten waar de meeste problemen mee te verwachten zijn (Office365 en Dynamics) volgen in een latere fase. Het gefaseerd introduceren van diensten is daarbij geen teken van zwakte. Het getuigt eerder van realiteitszin.

Er blijft echter een gevoel van onbehagen hangen bij de vage formulering dat als per 2020 Office 365 vanuit de Duitse cloud wordt aangeboden “bepaalde klantdata” in Duitsland wordt opgeslagen. Iedere AVG/GDPR deskundige en telemetrie onderzoeker zal daarin lezen dat het laatste woord over dit aanbod nog niet is gezegd.

Zo te zien is er nog een een aantal updates van Duitse cloud versie 2.0 nodig alvorens overheden, het bedrijfsleven en onderwijs in Duitsland kunnen zeggen: ja het werkt.

 

(foto: Het MIcrosoft HQ in Schwabing)