Migraties naar Hyperscalers
De afgelopen jaren hebben de drie hyperscalers fysieke methoden ontwikkeld om data van een datacenter of serverruimte naar de eigen clouds te verhuizen. We hebben het dan over robuuste kisten volgestopt met storage en soms zelfs noodstroom. Daar wordt op de bestaande locatie de data naar gekopieerd en vervolgens met een koeriersbedrijf naar het dichtstbijzijnde hyperscaler omslagpunt gebracht. Daar wordt de data overgepompt naar de hyperscaler en zo is de migratie (of additionele back-up ) een feit. Die robuuste kisten kunnen in formaat alles zijn van een stevige attachékoffer tot een zeecontainer. De namen die bij deze dienstverlening horen getuigen van veel marketing creativiteit. Of ze ooit in Nederland zijn of worden ingezet is totaal onbekend. Gelet op onze infra is dat weinig waarschijnlijk.
Duits regionaal
Pal over de grens is dat al een ander verhaal. In Duitsland zijn nog steeds complete landstreken aangewezen op ISDN. Die kunnen dus amper werken vanuit de cloud, laat staan dat ze binnen een redelijke termijn alles naar de cloud kunnen migreren. In Duitsland zijn er dan ook meerdere bedrijven die op lokaal en regionaal niveau data en applicatie migraties naar decentrale datacenters faciliteren. Voorbeelden daarvan die eerder de pers haalden hadden betrekking op het aanbod van datacenters annex windmolenparken. In zowel Ost Friesland als nabij Herford zijn er bedrijven die klanten helpen door met reguliere busjes data op tape en harde schijf tussen onpremise en offpremise te vervoeren. Dat is, inclusief het twee keer kopiëren van de data, nog altijd sneller dan over de minimale infra (daar is echt geen dark fiber beschikbaar of betaalbaar) de data te verschuiven.
Duits nationaal
De buitenkant van het voertuig valt op, de binnenkant is ook anders dan een doorsnee bus. Het voertuig is namelijk een mobiele minidatacenter met eigen stroomvoorziening en een opslag capaciteit van 1 Petabyte. Hier worden niet een stapel harde schijven in goed geïsoleerde koffers gelegd. De klantdata wordt overgepompt naar servers en storage. Waarschijnlijk gaan die daarna in een slaapmodus. Eenmaal bij het datacenter aangekomen gaat de bus aan het netwerk en de stroomvoorziening. Het overpompen van de data zou sneller gaan dan bij andere fysieke migratie trajecten.
Deze oplossing komt over als een marketing grap, maar dat is het niet. Dat wij het mogelijk exotisch noemen is begrijpelijk. Voor de Nederlandse markt is het in het beste geval een nice to know en niet een need to know.