SolarWinds

Mimecast dumpt SolarWinds – meer bedrijven zullen dat moeten doen

Vorige week maakte Mimecast bekend in het vervolg Cisco tooling te gebruiken in plaats van SolarWwinds producten. De reden voor de switch heeft vanzelfsprekend alles met de hack van SolarWinds te maken. Toch is er wel iets meer aan de hand dan een teleurgestelde klant.

Primeur voor Mimecast?

Mimecast is waarschijnlijk het eerste grotere bedrijf dat communiceert te stoppen met de tooling van Solarwinds. Het geeft aan voor een alternatief gekozen te hebben, Cisco Netflow. Dat is een opsteker voor de netwerkspecialist en slecht nieuws voor SolarWinds.

Onvermijdelijke stap

De stap komt niet geheel onverwachts. Mimecast is een van de bedrijven die doelwit was van de staatshackers die via SolarWinds opereerde. Het kan niet anders zijn of de klanten van Mimecast hebben lastige vragen gesteld. Mogelijk zijn er ook claims aangekondigd. Dat laatste is om twee redenen onvermijdelijk. Klanten van Mimecast zullen dat moeten doen vanwege de eigen directe schade. Daarnaast kunnen zijn zelf ook weer rekenen op claims van de eigen klanten.

Het zal echter niet blijven bij deze keten van aansprakelijkheid en het afwentelen van de claims. Mimecast gaat vragen krijgen die het ook zelf aan Solarwinds heeft gesteld. Als deze hack maandenlang onopgemerkt kon blijven, wat zegt dat dan over de rest van de producten en diensten?

Indammen van de schade

Mimecast kan die vraag betrekkelijk makkelijk beantwoorden door SolarWinds buiten de deur te zetten. Daarmee wordt de imagoschade ingedamd. Tegelijk getuigt het van daadkracht om herhaling van de fouten te voorkomen. Een dergelijke aanpak maakt indruk op de klanten. Zij kunnen dan naar de eigen klanten ook berichten over schoonschip maken. Daarom zal het niet bij Mimecast blijven. Meer bedrijven zullen ter begrenzing van de schade SolarWinds moeten dumpen en voor andere tooling kiezen.

Het enige bedrijf in de keten dat die stap niet kan zetten is SolarWinds zelf.