toezicht_ap

Minder bereidheid mee te werken aan AVG onderzoek is niet slim

De melding van de AP over een stevige boete wegens het niet naleven van de AVG kan een reden zijn in te zoomen met de bereidheid mee te werken aan onderzoek door de toezichthouder. De boete is immers opgelegd aan een praktijk die zo te zien verweer heeft gevoerd, dat is lang niet altijd het geval.

Drie hoofdcategorieën AVG boetes

Inmiddels zijn er al bijna 1.000 boetes opgelegd aan organisaties wegens het schenden van de AVG / GDPR. Online zijn meerdere overzichten te vinden. Het aantal is groot, de boetes die zijn opgelegd lopen zeer sterk uiteen.

Minder variatie lijkt er te zijn in het soort overtreding dat is vastgesteld. Het verkeerd vergaren en opslaan van data, zoals door de Nederlandse orthopedie praktijk, komt heel veel voor bij de gepubliceerde boetebesluiten. Een ander AVG overtreding die tientallen keren is beboet heeft betrekking op het gebruik van video voor bewaking en controle.

De derde categorie die opvalt is direct gelinkt aan spammen. In sommige landen is het bestoken van burgers via sms en telefoonoproepen schijnbaar nog steeds een ware plaag. Dat daar met de AVG tegen opgetreden kan worden is een punt om te onthouden.

Bereidheid mee te werken

Maar als er iets is dat opvalt bij de in 2021 gepubliceerde boetes is het wel de mate van bereidheid mee te werken aan een AVG gerelateerd onderzoek. In Nederland kregen we eerder daar van mee bij de boete tegen Booking.com. Het veel te laat melden wordt het omstreden bedrijf extra aangerekend, maar men heeft wel meegewerkt aan het onderzoek.

Dat laatste kan niet worden gezegd van ongeveer een dozijn andere overtredingen. Bij boetes opgelegd in Polen, Roemenië, Spanje en elders staat specifiek vermeld dat er weinig tot geen bereidheid was mee te werken tijdens het onderzoek. Er zijn zelfs cases te vinden waarbij de overtreder totaal niet heeft gereageerd. Er zijn dus meerdere gradaties van tegenwerking. In alle gevallen blijkt dat niet de slimste strategie te zijn. De opgelegde boetes zijn in alle gevonden gevallen niet verminderd om welke reden dan ook.

Kunnen of willen meewerken?

Helaas van niet te achterhalen of de geconstateerde lage bereidheid mee te werken een kwestie van willen of van kunnen is. Als een bedrijf geen afdoende administratie, logging of data heeft kan het waarschijnlijk niet alle vragen beantwoorden. Dat bijhouden en vastleggen van processen is overigens niet alleen vanwege de AVG iets dat een hoop gedoe kan voorkomen.